Op de afdeling Heelkunde van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis is onlangs een uitbraak van Klebsiella pneumoniae (BRMO) geweest.
 


De uitbraak is onder controle, maar in verband met de mogelijk verminderde weerstand van patiënten die op deze afdeling verbleven, zijn ruim 40 patiënten aangeschreven met het verzoek een rectumkweek bij zichzelf af te nemen. Het is van belang om te achterhalen of zij in aanraking zijn gekomen met de bacterie omdat de BRMO Klebsiella resistent is voor veelgebruikte antibiotica.
Klebsiella is een bacterie die bij iedereen in de darm voorkomt. Wie gezond is, merkt hier doorgaans niets van. Mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen hebben echter vaak een verlaagde weerstand. De Klebsiella bacterie kan dan infecties veroorzaken. Hetzelfde geldt voor de Klebsiella BRMO bacterie die in ons ziekenhuis werd geconstateerd. Deze bacterie is niet ziekmakender, maar heeft extra resistentiegenen waardoor veelgebruikte antibiotica niet werken. Een infectie is daardoor vaak alleen te behandelen met zwaardere antibiotica.
Het is van belang om te weten of een van de patiënten in aanraking is gekomen met de BRMO Klebsiella bacterie, zodat de huisarts of specialist direct de juiste medicatie kan voorschrijven wanneer de patiënt een infectie ontwikkelt. Ook kunnen bij opname in het ziekenhuis extra maatregelen worden genomen om verdere verspreiding van de bacteriën te voorkomen.
Er is een speciaal telefoonnummer (020-510 7877) ingesteld, waar patiënten van maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 16:00 uur terecht kunnen met vragen. Vragen kunnen ook worden gesteld via infectiepreventie@slaz.nl
Veel gestelde vragen over de resistente Klebsiella pneumoniae (BRMO)
1)      Wat is een Klebsiella bacterie
Klebsiella is een bacterie die normaal bij iedereen in de darm voorkomt. Bij gezonde personen veroorzaakt deze bacterie geen problemen, maar bij uitzondering kan deze bacterie een infectie geven. Bijvoorbeeld een urineweginfectie of een wondinfectie. Personen die opgenomen zijn in het ziekenhuis zijn doorgaans gevoeliger voor het krijgen van infecties.
2)      Is de resistente (BRMO) Klebsiella gevaarlijk?
De BRMO Klebsiella bacterie is niet meer ziekmakend dan de gewone Klebsiella bacterie. Maar door zijn extra resistentiegenen is een infectie moeilijker te behandelen, zijn ‘zwaardere’ antibiotica nodig die vaak per infuus gegeven moeten worden en meer bijwerkingen hebben.
3)      Hoe merk ik dat ik deze bacterie heb ‘opgelopen’ en welke verschijnselen horen hierbij?
Gezonde mensen die drager zijn van deze BRMO Klebsiella hebben geen ziekteverschijnselen. Zij zijn er ook niet ziek van. Alleen wanneer de algemene weerstand verminderd is, kan de BRMO Klebsiella een infectie veroorzaken. De BRMO Klebsiella geeft geen ernstiger infecties dan de gewone Klebsiella, ze zijn alleen moeilijker te behandelen.
4)      Hoe weet  ik met zekerheid of ik besmet ben geraakt met de resistente Klebsiella?
Uitsluitend door inventarisatiekweken (rectum-uitstrijk) bacteriologisch te laten onderzoeken op aanwezigheid van de Klebsiella-bacterie.