Plastisch chirurg Johan Vehof van het Rijnstate Hand- en Polscentrum plaatste onlangs de allernieuwste polsprothese bij een patiënt met een volledig beschadigde pols.

Het gaat om de Freedom polsprothese, die verschillende voordelen heeft ten opzichte van zijn voorganger.

De Freedom-polsprothese is de opvolger van de gouden standaard de Universal 2. Omdat de Freedom-polsprothese een veel natuurlijker vorm heeft, hoeft tijdens de operatie minder bot van het spaakbeen te worden verwijderd en zit de prothese beter verankerd. Daarnaast is de vorm zodanig ontwikkeld dat de natuurlijke beweging van de pols zoveel mogelijk wordt nagebootst. De verwachting is dat de voorspelbaarheid van het operatieresultaat met deze prothese toeneemt.
De prothese is sinds kort in Europa beschikbaar
De Freedom-prothese is pas sinds kort beschikbaar in Europa. Ook in Nederland zijn de eerste resultaten goed. Dit was de eerste keer dat deze polsprothese binnen Rijnstate is geplaatst. Tijdens de operatie werd dr. Vehof geïnstrueerd door dokter Van Not, plastisch chirurg in het Admiraal de Ruiter Ziekenhuis en het Zeeuws Hand-en PolsCentrum. Rijnstate werkt nauw samen met het Zeeuws Hand-en PolsCentrum, waar de Freedom al vaker geplaatst is. Johan Vehof: “De operatie duurde twee en een half uur en is succesvol verlopen. Ik heb er alle vertrouwen in dat de patiënt na 12 weken alles wat ze voorheen deed, weer pijnloos met haar pols kan doen.”

Fotobijschrift Johan Vehof (links) en dokter Van Not in de operatiekamer.

Bron: Rijnstate