“Ik ben dol op schoenen. Heb er natuurlijk veel te veel in de kast staan. En als ik in de stad loop en weer verliefd wordt op een prachtig paar, kan ik gewoon beslissen ze te kopen. Maar voor mensen met een verstandelijke beperking is het helemaal niet vanzelfsprekend dat ze eigen keuzes kunnen maken. Want ze heeft bijvoorbeeld al zoveel schoenen? En wat doen we als een cliënt een keuze maakt waar wij twijfels over hebben? Wanneer laten we een cliënt iets uitproberen en wanneer niet? En hoe gaan we om met cliënten die niet de woorden hebben om te zeggen wat ze willen?”

Agnes Verhulst opende vandaag de themadag ‘Zeggenschap en goede zorg’ die wordt georganiseerd door Philadelphia Zorg. Zij is bij Philadelphia verantwoordelijk voor het programma Zeggenschap. “Iedereen, ook mensen met een verstandelijke beperking, wil beslissen over hun eigen leven. Het stelt ons als zorgprofessionals soms voor dilemma’s. Zeggenschap en goede zorg lijken dan te botsen. Bij Philadelphia zijn we voortdurend op zoek naar hoe we hiermee om willen en kunnen gaan. En willen we ook graag met medewerkers van andere VG-organisaties hierover van gedachten wisselen, vandaar deze dag”.

‘Je bent een rotmoeder’

Philadelphia zoekt continu naar handvatten die begeleiders kunnen helpen om cliënten zoveel als mogelijk invloed en eigen regie in hun leven te laten ervaren. De afgelopen maanden is er bijvoorbeeld een karavaan inspiratiesessies over zeggenschap door het land getrokken voor begeleiders, maar ook voor cliënten en verwanten. Met verrassend theater waar het publiek zich mee mag bemoeien en interessante workshops. Het is zo’n groot succes dat er nieuwe sessies worden gepland. Deze ochtend werd het theater ook gespeeld. Cliënten van Philadelphia spelen waargebeurde situaties na, het publiek mocht een rol overnemen.

Ze heeft voor rijlessen gespaard. Een rijschool gezocht. Het met haar zus besproken, die het een goed idee vindt. Al haar moed heeft ze verzameld om haar moeder te vragen over de rijlessen die ze wil nemen. En die vertelt dan dat Els dat niet kan omdat haar hersentjes daar te klein voor zijn. Het doet pijn in je buik als je Els hoort zeggen: ‘Je bent een rotmoeder!’. En tegelijkertijd begrijp je haar boosheid. En de bezorgdheid van haar moeder.

Dan vraagt haar moeder opeens ‘Ben ik dat?’. Het publiek is even stil. Want het gesprek van Els en haar moeder is instaptheater. Als publiek kun je instappen en doe je voor hoe jij denkt dat haar moeder ook had kunnen reageren.

Uit het ochtendprogramma: ‘Basta Inspringtheater’

Hou je kop… erbij!

Ook ontwikkelde Philadelphia de methodiek Hou je kop…erbij! Deze wordt nu gedeeld met de buitenwereld. Het bijbehorende boek van de collega’s Anna Blokhuis en Jan Boudewijn werd deze dag feestelijk gepresenteerd. Hou je kop…erbij! helpt begeleiders te ontdekken wat cliënten werkelijk bezighoudt, wat ze belangrijk vinden, wat ze moeilijk vinden in hun leven. De methodiek leert hoe je kunt luisteren naar een ander zodat hij het gevoel heeft dat hij echt gehoord wordt. Ook krijg je handvatten hoe je kunt zeggen wat je werkelijk vindt, zonder dat de ander zich onzeker of angstig voelt. Aan de hand van praktische voorbeelden en adviezen leer je hoe je kunt aansluiten in de communicatie met de ander. Het toepassen van de Hou je kop… erbij!-methode helpt je om bewust om te gaan met communicatie, zodat er meer contact en verbinding ontstaat.

Game op smartphone

Daarnaast kregen de bezoekers een inkijkje in de ontwikkeling van een nieuwe Social Game. Een tof spel waarbij mensen met een licht verstandelijke beperking leren keuzes maken en waarbij het mogelijk is om speciaal op maat gemaakte modules toe te voegen.
Deze game is onderdeel van het trainingsprogramma Leerbaar Weerbaar en wordt deze zomer waarschijnlijk gelanceerd. De training Leer Weerbaar heeft als doel mensen met een licht verstandelijke beperking bewust te maken wat ze wel en niet willen, prettig vinden en te leren dat ze een keuze hebben. Dit maakt hen weerbaar en zorgt voor een stevige basis, ook in relaties met anderen.