Philips presenteerde op het ESC-congres 2019 in Parijs de nieuwste cardiologie innovaties. Op het congres liet Philips voor het eerst de vijfde release van EPIQ CVx echocardiografiesysteem in Europa zien. Het platform omvat geautomatiseerde toepassingen voor 2D-beoordelingen van het hart, evenals 3D volumemeting van de rechterhartkamer en de ejectiefractie van het hart, waarmee nauwkeurige onderzoeken sneller en eenvoudiger uit te voeren zijn [1]. Philips heeft ook aangekondigd samen te werken met LindaCare, een bedrijf gespecialiseerd in digitale gezondheidszorg, voor het combineren van de innovatieve OnePulse™ cloud-based oplossing van het bedrijf voor het op afstand monitoren van patiënten met cardiac implanted electronic devices (CIEDs – hartimplantaten) met het Philips IntelliSpace Cardiovascular platform

 “Monitoren en follow-up van patiënten met hartfalen of een hartritmestoornis die hartimplantaten dragen, kan vaak complex zijn, waarbij gegevens in verschillende databronnen zitten die individueel moeten worden beoordeeld,” zegt Calum Cunningham, Business Leader voor Enterprise Diagnostic Informatics bij Philips. “De innovatieve OnePulse-oplossing van LindaCare brengt deze gegevens bijeen en door het opnemen van OnePulse in IntelliSpace Cardiovascular kunnen zorgverleners deze extra informatie zien als onderdeel van de patiëntgegevens, waardoor ze de beter kunnen beslissen over de behandeling voor elke patiënt.”

Philips IntelliSpace Cardiovascular is een webbased applicatie voor management van onderzoeksbeelden en workflow. De applicatie stroomlijnt de workflow van cardiologieafdelingen ook tussen verschillende ziekenhuizen door het bijeen brengen van beelden van verschillende modaliteiten en data. Daarnaast geeft het systeem toegang tot een ecosysteem van cardiovasculaire softwaretoepassingen. Door de combinatie van IntelliSpace Cardiovascular met LindaCare’s OnePulse hebben artsen eenvoudiger op afstand toegang tot de gegevens van hun patiënten die een hartimplantaat dragen. Dit leidt tot een betere workflow, en bevordert alert management en triage, voor proactieve zorg. Philips introduceert ook een nieuwe module voor IntelliSpace Cardiovascular die de workflow voor het op afstand monitoren van de patiënt aanvult door de rapportage voor patiënten met hartimplantaten te automatiseren, standaardiseren en stroomlijnen tijdens een bezoek aan de arts. Zowel de OnePulse-interface als de nieuwe module zijn later dit jaar op het IntelliSpace Cardiovascular beschikbaar. Sinds 2018 heeft Philips een minderheidsbelang in LindaCare via Philips Health Technology Ventures dat een business-agnostisch digitaal gezondheidsfonds beheert dat investeert in toekomstige partners om te helpen bij de digitale transformatie van Philips en gezamenlijk de Quadruple Aim in de gezondheidszorg te bereiken.

Toegenomen diagnostisch vertrouwen met het EPIQ CVx echocardiografiesysteem

Op het ESC-congres 2019 laat Philips ook de nieuwe geavanceerde automatiseringsmogelijkheden die beschikbaar zijn op het EPIQ CVx echocardiografiesysteem zien. Door het opnemen van geavanceerde automatisering is er minder variatie tussen scans, dit zorgt voor betrouwbaardere beslissingen over behandelingen in het voordeel van patiënten. De nieuwe release van EPIQ CVx is een belangrijke stap voorwaarts, waarbij het aantal interacties van de zorgverlener om het systeem te bedienen met 21% wordt verminderd tijdens elk onderzoek, wat gelijk staat aan meer dan 400 onderzoeken per jaar [2].

De AutoStrain LV-toepassing gebruikt geavanceerde automatische beeldherkenningstechnologie voor het identificeren van de verschillende perspectieven van het hart, voor geavanceerde visualisatie en analyse van de linkerhartkamer – belangrijke diagnostische informatie voor patiënten die het risico lopen op het ontwikkelen van hart- en vaatziektes. Ook nieuw zijn de AutoStrain LA en AutoStrain RV-toepassingen die respectievelijk de meting van de longitudinal strain van de linkerboezem en rechterhartkamer automatiseren. Door het creëren van betrouwbare en reproduceerbare strain measurement voor de linkerhartkamer, linkerboezem en rechterhartkamer, ondersteunen de AutoStrain LV, LA en RV-toepassingen artsen bij het behandelen van patiënten met atriumfibrillatie, hartritmestoornissen en andere complexe hartaandoeningen.

Realiseren van value-based cardiologie

Met de verschuiving naar value-based healthcare zijn zorgverleners in toenemende mate gericht op het leveren van de hoogste kwaliteit van zorg terwijl zij hun kosten proberen te beheersen. Philips levert intelligente oplossingen die artsen helpen om efficiënter en effectiever te zijn, waardoor ze een constante kwaliteit van zorg kunnen leveren, klinische zorgpaden kunnen optimaliseren, workflows kunnen vereenvoudigen en betere behandeluitkomsten kunnen bieden.

[1] De Philips EPIQ CVx en EPIQ CVxi 5.0 Diagnostic echocardiografie systemen zijn wereldwijd te koop. De AutoStrain LV, LA en RV-toepassingen hebben een CE-markering en goedgekeurd door de FDA en beschikbaar in Europa en de VS. De AI gedreven 3D AutoRV-toepassing, ontwikkeld met gebruik van een Machine Learning algoritmes, heeft een CE-markering en in afwachting van een FDA 510(k) en is daardoor beschikbaar in Europa maar niet in de VS.

[2] Gebaseerd op acht scans per dag gedurende 48 weken.

Bron: Philips