Philips heeft 510(k)-goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) gekregen voor het inzetten van zijn volgende generatie draagbare biosensor (Philips Biosensor BX100) als hulpmiddel bij de zorg van bevestigde en vermoedelijke COVID-19-patiënten in ziekenhuizen. Deze nieuwe draadloze en draagbare biosensor verbetert de monitoringsoplossing van Philips voor de signalering van verslechteringen in de gezondheid van patiënten; de oplossing signaleert wanneer een patiënt een verhoogd risico loopt, zodat artsen sneller kunnen ingrijpen en zo de zorg voor patiënten kunnen verbeteren. Het OLVG in Amsterdam is momenteel het eerste ziekenhuis waar de oplossing, die al een CE-markering heeft gekregen, wordt ingezet als hulpmiddel bij de  monitoring van COVID-19 patiënten.  

De Philips Biosensor BX100 is ontwikkeld met het oog op een nieuwe werkwijze voor het meten van de vitale functies ter ondersteuning van de monitoring van hoog risico patiënten die van de intensive care worden overgeplaatst naar afdelingen voor minder intensieve zorg binnen het ziekenhuis.  De lichtgewicht biosensor voor eenmalig gebruik is een sensor die vijf dagen gebruikt kan worden. De sensorwaarden kunnen worden doorgestuurd naar een schaalbare hub waarmee meerdere patiënten in verschillende ruimtes kunnen worden gevolgd. Het hulpmiddel kan worden opgenomen in de bestaande klinische workflows voor mobiele weergave en meldingen en hoeft niet te worden gereinigd of opgeladen. De draadloze draagbare biosensor voor medische toepassingen is bedoeld voor gebruik door zorgprofessionals bij patiënten van 18 jaar of ouder en kan onopvallend op de borstkas worden geplakt om de twee belangrijkste voorspellers van achteruitgang, namelijk de ademhalingsfrequentie en hartslag, elke minuut te meten, te registreren, op te slaan en te verzenden. Daarnaast worden contextuele parameters als lichaamshouding, activiteitenniveau en mobiliteit bijgehouden.

In de huidige coronacrisis bewaakt het OLVG, patiënten met vastgestelde of vermoede COVID-19 op afstand terwijl zij in een isolatieruimte verblijven. Om COVID-19-patiënten in isolatie goed te kunnen monitoren, implementeerde het OLVG de oplossing van Philips voor de signalering van verslechteringen in de toestand van patiënten. Deze omvat gegevensgestuurde intelligente analysesoftware (IntelliVue GuardianSoftware) voor registratie van vroegtijdige signalen, geavanceerde patiëntmonitors (EarlyVue VS30) en de Philips Biosensor BX100 wearable sensoren.

“In deze ongekende tijden van COVID-19 kan met de snel inzetbare Philips Biosensor BX100 voor monitoring op afstand het risico op blootstelling van zorgverleners aan het virus worden beperkt wanneer de vitale functies van de patiënt regelmatig moeten worden opgenomen. Bovendien zijn er zo minder persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) nodig,” zegt Peter Ziese, General Manager Monitoring and Analytics at Philips. “De biosensor vormt een integraal onderdeel van onze oplossing voor signalering van verslechteringen in de toestand van een patiënt; deze helpt bij het vaststellen van de subtiele tekenen van verslechtering van de patiënt op de plaats van zorg, uren voordat een mogelijke achteruitgang zou optreden.”

“Met behulp van deze nieuwe biosensor kunnen we op afstand de toestand van patiënten constant in de gaten houden. Dit is extra belangrijk op de COVID-afdelingen,” zegt Florian van der Hunnik, Chief Nursing Information Officer en teamleider van de COVID-afdeling van het OLVG in Amsterdam.  “Nu we niet zomaar de kamer van de patiënt in en uit kunnen lopen zonder beschermingsmiddelen, is deze innovatie zeer welkom, want hiermee kunnen we ons werk beter doen.”

De volgende generatie draagbare biosensor van Philips maakt deel uit van het uitgebreide portfolio van Philips op het gebied van oplossingen voor het signaleren van verslechteringen in de toestand van patiënten.