Philips heeft een overeenkomst heeft om EPD Solutions over te nemen. EPD Solutions is een innovator op het gebied van beeldgestuurde procedures bij hartritmestoornissen.

Door een gedetailleerd 3D-beeld van de anatomie van het hart te genereren, helpt het systeem voor cardiale beeldvorming en navigatie van EPD [1] elektrofysiologen om hun weg in het hart te vinden. Daarnaast kan met het systeem tijdens diagnostische en therapeutische procedures bij hartritmestoornissen de positie en richting van katheters worden bepaald. Deze baanbrekende technologie biedt mogelijkheden om routering en behandeling te vereenvoudigen, behandelingsresultaten direct te kunnen bekijken en uiteindelijk de effectiviteit van procedures te verbeteren.

Met deze overname breidt Philips zijn diensten en portfolio uit op het gebied van interventionele beeldvormingssystemen, slimme katheters en plannings- en navigatiesoftware, en kan het bedrijf nieuwe oplossingen introduceren in de markt voor de beeldgestuurde behandeling van hartritmestoornissen. Deze markt is nu al meer dan  2 miljard euro waard [2] en groeit met dubbele cijfers. Philips betaalt de overname met 250 miljoen euro in contanten en middels uitgestelde voorwaarden-gerelateerde betalingen. In verband met deze voorwaardelijke betalingen verwacht het bedrijf bij voltooiing van de transactie een voorziening van ongeveer 210 miljoen euro [3] te moeten boeken. De transactie zal naar verwachting in juli dit jaar worden afgerond, onder voorbehoud dat aan alle gebruikelijke voorwaarden is voldaan.

“Deze baanbrekende innovatie van EPD biedt gedetailleerde anatomische 3D-informatie van het hart tijdens ablatieprocedures bij hartritmestoornissen en is uniek in de branche”, aldus Frans van Houten, CEO van Philips. “De technologie heef het potentieel om tegemoet te komen aan de belangrijke onvervulde behoefte om de behandeling in real-time te evalueren – een van de belangrijkere beperkingen van de huidige standaardprocedures, waaraan veel behoefte is. De overname versterkt ons vermogen om het leven van aritmiepatiënten te verbeteren, en ligt geheel in lijn met onze strategische plannen om ons portfolio oplossingen voor beeldgestuurde therapie te verbreden en winstgevende groei op de lange termijn voor Philips te realiseren.”

“Ik ben erg blij dat Philips het nieuwe thuis wordt voor ons product, onze activiteiten en onze mensen”, aldus prof. Shlomo Ben-Haim, oprichter en bestuursvoorzitter van EPD Solutions. “De expertise van Philips en hun leidende rol op het gebied van interventionele navigatie en beeldvorming is een perfecte strategische match met EPD. Ik ben ervan overtuigd dat we als onderdeel van Philips in staat zullen zijn om EPD te laten groeien en om over de hele wereld vele elektrofysiologen en patiënten te helpen, waarbij we ernaar streven om de behandelingskosten te verlagen, routering en behandeling te vereenvoudigen en de effectiviteit van de procedures uiteindelijk te verbeteren.”

De combinatie van de interventionele beeldvormingssystemen van Philips (zoals Azurion) en het systeem voor cardiale beeldvorming en navigatie van EPD biedt de gegevens en kaarten die door elektrofysiologen worden gebruikt om verschillende soorten katheters te navigeren voor het lokaliseren en behandelen van hartritmestoornissen. Het systeem van EPD, dat in februari dit jaar een CE-markering heeft gekregen, is gebaseerd op zelfontwikkelde software-algoritmes en elektromagnetische sensoren voor eenmalig gebruik die in combinatie met standaard elektrofysiologische katheters worden gebruikt. Verschillende toonaangevende ziekenhuizen in Europa hebben het systeem al geïnstalleerd. De aanvraag om het systeem ook op de Amerikaanse markt te mogen brengen (510(k)-procedure) wordt op dit moment beoordeeld door de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA).

Wanneer de overname is afgerond, gaat EPD – inclusief alle medewerkers – deel uitmaken van het Philips-onderdeel Image-Guided Therapy. Prof. Shlomo Ben-Haim, die een bewezen staat van dienst heeft in het opbouwen van succesvolle activiteiten op het gebied van medische apparatuur, blijft bij Philips betrokken om nieuwe activiteiten op basis van deze overname te ontwikkelen.

[1] Het systeem voor cardiale beeldvorming en navigatie van EPD is niet verkrijgbaar in de VS.

[2] Potentiële markt voor Philips; met de overname van EPD zal de totale potentiële markt voor beeldgestuurde therapie voor Philips meer dan 8 miljard euro waard zijn.

[3] Geschatte actuele waarde van de voorwaardelijke betalingen.

Fotobijschrift: Philips Azurion

Bron: Philips