Plastisch chirurg Mischa Zuijdendorp van het Borstkankercentrum Erasmus MC – Havenziekenhuis over een borstreconstructie.


Vrouwen die borstkanker hebben (gehad), kunnen kiezen voor een borstreconstructie. In het Academisch Borstkankercentrum Erasmus MC – Havenziekenhuis kunnen zij hiervoor onder andere terecht bij plastisch chirurg Mischa Zuijdendorp. Vier vragen aan een gedreven specialist: “Ik bekijk altijd samen met de patiënt het plan van aanpak.
1. Welke patiënten kunnen een borstreconstructie krijgen?
“Vrouwen bij wie operatief één of twee borsten verwijderd zijn, uit voorzorg of omdat ze borstkanker hebben (gehad). Ook vrouwen met borstkanker die een borstbesparende operatie moeten ondergaan, kunnen een borstreconstructie krijgen. Daarnaast behandel ik patiënten bij wie, na een eenzijdige borstreconstructie, de andere borst aangepast moet worden. Tepelreconstructies en het aanpassen van de vorm van een borst na bijvoorbeeld bestraling maken ook deel uit van mijn werk.”
2. Op welke manieren kun je een borst ‘reconstrueren’?
“Daar zijn diverse methodes voor. Bij de zogeheten ‘directe’ reconstructie maken we gebruik van weefselexpanders en prothesen. Ik verricht ook borstreconstructies met behulp van lichaamseigen weefsel, daarvoor gebruik ik het weefsel van de onderbuik van de patiënt. Het weefsel van de rugspier kan ook gebruikt worden, eventueel in combinatie met een prothese. Welke methode gekozen wordt, is afhankelijk van persoonlijke factoren. Elke vrouw is uniek, elke borstreconstructie dus ook.”
3. Je neemt veel tijd voor begeleiding van de patiënt. Waarom?
“Een borstreconstructie is een ingrijpende persoonlijke gebeurtenis, waarbij een patiënt kan kiezen uit meerdere methoden. Daar moeten mensen goed over kunnen nadenken. Ik begeleid hen hier uitgebreid bij, geef informatie, leg uit wat voor- en nadelen zijn. Vaak zie ik mensen een tweede keer terug voordat de keuze gemaakt wordt. Ik bekijk altijd samen met de patiënt het plan van aanpak, maar de patiënt beslist.”
4. Hoe belangrijk is de samenwerking met de behandelend chirurg en de mammacareverpleegkundige hierbij?
“Heel belangrijk! Ik bespreek samen met de behandelend chirurg èn de patiënt welk deel van de borst verwijderd moet worden en hoe ik daarna de borst zo goed mogelijk denk te kunnen herstellen. Dat werkt heel prettig. Dat geldt ook voor de samenwerking met de mammacareverpleegkundige, die de patiënt optimaal begeleidt. Zo combineren we kennis en kunde voor het beste resultaat.”
Meer lezen? Kijk op www.academischborstkankercentrum.nl.
Bron en foto: Havenziekenhuis