E.coli becteriën - microscoopbeeld
E.coli becteriën onder de microscoop | Foto Isopix

MST Oldenzaal, een vestiging van Medisch Spectrum Twente, heeft maandag 6 september de deuren weer geopend. Daar ging een sluiting van drie dagen aan vooraf, nadat drinkwaterbedrijf Vitens een lichte verontreiniging met E. coli en enterococcen in het leidingnetwerk in Oldenzaal en omgeving aantrof. De problemen met de drinkwatervoorziening waren maandag nog niet verholpen. Er geldt in de regio een het advies van Vitens om water voor gebruik tenminste drie minuten te koken.

De meeste afspraken op de poli’s in Oldenzaal kunnen evenwel veilig doorgaan. Behandelingen die niet veilig kunnen worden uitgevoerd door waterverontreiniging zijn verplaatst naar het MST in Enschede. Dat geldt bijvoorbeeld voor het zetten van gips, een procedure die een aanzienlijke hoeveelheid water vraagt. MST benadert zelf de patiënten van wie de poliafspraak wordt omgezet naar een andere locatie, aldus een woordvoerster.

Andere zorginstellingen

De waterverontreiniging kost de zorginstellingen in de regio hoofdbrekens, omdat het lastig monitoren is of patiënten en bewoners per abuis toch ongekookt water drinken. Directeur Renate Bergman van een verzorgingshuis van de Zorgfederatie Twente, liet in dagblad Trouw weten dat de hoofdkraan niet wordt afgesloten, omdat het water wel gebruikt worden om te douchen en wc’s door te spoelen. “Aan de ene kant is dat fijn, maar hierdoor kan de zorginstelling niet voorkomen dat onze bewoners een kraan opendraaien. Ongeveer driekwart van de bewoners heeft dementie.”

Waterverontreiniging

E.coli is een bacterie die in de darmen van mensen en dieren voorkomt. De bacterie komt zelden in ons drinkwater terecht. Wanneer het leidingnetwerk open raakt, bijvoorbeeld door werkzaamheden, is er evenwel een klein risico op besmetting. Meestal volstaat het doorspoelen van de leidingen om het probleem op te lossen.

Dat is nu ook gebeurd; het wachten is nog op de uitslagen van de testen die moeten bevestigen dat het water weer aan de normen voldoet. Er zijn in Oldenzaal en omgeving geen meldingen geweest van inwoners die ziek geworden zijn van het vervuilde water.