Het Wilhelmina Kinderziekenhuis (onderdeel van het UMC Utrecht) lancert de Prik! app.
Met behulp van deze interactieve app kunnen kinderen in de leeftijd tussen circa 4 en 10 jaar en hun ouders of begeleiders zich spelenderwijs voorbereiden op een bloedafname in het ziekenhuis.
Bij zo’n 150 kinderen per dag vindt in WKZ een bloedafname plaats (zowel poliklinisch als op de verpleegafdelingen). De meeste kinderen vinden dit erg spannend. Om ze goed te kunnen voorbereiden op een bloedafname is, in samenwerking met Monkeybizniz de interactieve Prik! App ontwikkeld. Door met deze app te spelen, leert een kind hoe de bloedafname plaatsvindt en wat je kunt doen om deze zo prettig mogelijk te laten verlopen.
Er bestaan allerlei hulpmiddelen om de bloedafname bij kinderen zo snel en makkelijk mogelijk te laten verlopen, maar kinderen (en hun ouders) zijn toch vaak gespannen voor een bezoek aan de prikpoli in het ziekenhuis. Soms kan het dan veel tijd kosten om de patiënt op het gemak te stellen. Om te voorkomen dat kinderen angstig de prikkamer binnenkomen is een mobiele website met een spel (zogenaamd ‘educational gaming’) ontwikkeld. Doordat kinderen dit spel vóór hun bezoek aan de prikpoli (vaak thuis) spelen kan de angst voor de bloedafname worden verminderd.
Zorginnovatie
Medeontwikkelaar van de app en laboratoriumspecialist dr. Karen de Vooght van het UMC Utrecht zegt: “Wij vinden het belangrijk in het kader van zorginnovatie dat een medische app ook daadwerkelijk doet wat hij belooft te zullen doen. Uit de eerste resultaten van onderzoek dat wij hebben in de afgelopen maanden hebben uitgevoerd blijkt dat kinderen die de Prik! app gebruiken daadwerkelijk minder angstig zijn”.
De verschillende componenten van de bloedafname zijn in de app verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan: hoe kunnen kinderen worden afgeleid, wat kan worden gedaan om de prik minder erg te laten zijn, wat kunnen ouders doen, wat gebeurt er precies tijdens de prik, wat gebeurt er na de prik of waar gaat het bloed naar toe?
De Prik! app is afgestemd op de werkwijze van het WKZ, maar is ook bruikbaar om prikangst bij kinderen in het algemeen te verminderen. De gratis app is beschikbaar in de App Store (Apple) en Google Play (Android) en geschikt voor gebruik in combinatie met een tablet. Zoek op Prik! en de app is direct te downloaden.