Het verminderen van prikkels voor patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis of verpleeghuis, zodat zij beter uitrusten en sneller herstellen. Dat is het achterliggende idee van de Micro-Cosmos kap. De innovatie is enkele jaren geleden tijdens de health-hackathon van het Radboudumc ontstaan. Momenteel wordt de Micro-Cosmos kap, nog vóór de officiële lancering, al in meerdere ziekenhuizen en zorginstellingen getest.
Door de Micro-Cosmos, een soort kap die je handmatig over het hoofdeinde van een bed heen kunt trekken, hebben patiënten minder last van externe prikkels, meer privacy en een geborgen omgeving. Er wordt onderzocht of patiënten hierdoor beter slapen en minder angst, stress en delirium ervaren. Slaap is essentieel voor het herstellen van ziekte, voorkomen en verminderen van verwardheid. Ernstig zieke patiënten slapen vaak onvoldoende door de aanwezigheid van veel externe prikkels (licht, geluid, alarmen, aanwezigheid personeel). Hierdoor is de leefomgeving op bepaalde afdelingen in ziekenhuizen en andere zorginstellingen erg onrustig. Patiënten geven aan dat deze onrust en het gebrek aan privacy een groot probleem is. Patiënten die ’s nachts wakker zijn vormen voor verpleegkundigen en verzorgenden ’s nachts een verhoging van de werkdruk.
![prikkels-Micro Cosmos](https://fmtgezondheidszorg.nl/wp-content/uploads/2022/02/Foto-Micro-Cosmos_StAntonius_730-300x171.jpg)
Omgevingsprikkels
Micro-Cosmos is nog niet officieel gelanceerd maar draait nu proef met zes kappen. Sinds oktober vorig jaar wordt deze als eerste getest op de intensive care en medium care van het St. Antoniusziekenhuis. Ook is er in het Isala één kap beschikbaar gekomen die rouleert van afdeling naar afdeling. Eerst gebruikte de afdeling Braincaire de kap, vervolgens afdeling neurologie, bij uitstek een afdeling waar veel patiënten last hebben van omgevingsprikkels. Sinds december is de pilotstudie gestart bij het Radboudumc op de afdelingen IC, MC en Cardiologie. Er wordt tevens ervaring opgedaan met het effect van de Micro-Cosmos kap bij mensen met dementie in de woonzorgcentra van Woonzorgnet-Dijleland in Leuven.
Minder lang in het ziekenhuis
‘De eerste feedback die we hebben ontvangen is dat mensen nu wel tot rust komen, en daardoor minder lang in het ziekenhuis opgenomen hoeven te worden’, vertelt medeoprichter Eef Lamers aan Innovation Origins. ‘We testen nu bijvoorbeeld op een intensive care en een afdeling cardiologie. Voor het verzamelen van de data is het wel belangrijk dat een patiënt daar minimaal vier dagen ligt. Een verpleegkundige kijkt dan of iemand aan de criteria voldoet om mee te mogen doen met de pilot.’
Europa
Micro-Cosmos wil het product in maart officieel lanceren tijdens het Health Valley Event. ‘Eerst willen we onszelf op de kaart zetten in Nederland, vervolgens in Europa en natuurlijk ook in Amerika’, zegt Lamers. ‘Het eerste ziekenhuis buiten Nederland hebben we al in de pocket; in maart gaan we een pilot draaien bij het Duitse Charité ziekenhuis in Berlijn.’