Star-shl werkt sinds kort met een nieuw PACS; een volledig online systeem om echobeelden en röntgenfoto’s op te slaan, te laten beoordelen door medisch specialisten en beschikbaar te stellen aan de aanvragers. Hiermee kunnen beoordelaars tijd- en plaatsonafhankelijk inloggen. En omdat ook oude beelden beschikbaar zijn, verbetert de diagnostiek. Star-shl is de eerste diagnostische dienstverlener in de eerste lijn die overstapte op een dergelijk systeem. 

 

Onlangs schakelde star-shl voor alle beeldvormende diagnostiek die wordt uitgevoerd in haar medisch-diagnostische centra, over op een nieuw beeldmanagementsysteem PACS (Picture Archiving and Communication System) van Carestream. Dit PACS is online toegankelijk via een tweestapsverificatie; een methode die voldoet aan de nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid en bescherming van patiëntgegevens. Het systeem leent zich zowel voor het opslaan van beeldmateriaal als voor het toevoegen van beoordelingen door externe specialisten en het inzien van beeld en beoordeling door de aanvrager, meestal de huisarts.

 

Volledig online

Astrid van der Put, bestuurder star-shl: “We stappen over op een nieuw PACS omdat het betere diagnostiek oplevert voor de patiënt. Aan het systeem zijn ook oude beelden en patiëntgegevens toegevoegd, zodat radiologen het nieuwe beeldmateriaal kunnen vergelijken met bestaande beelden en deze nog beter kunnen interpreteren. Een ander belangrijk pluspunt is dat beoordelaars, ongeacht waar zij werken, kunnen inloggen om beelden te zien en te beoordelen. Om waarde toe te voegen aan haar dienstverlening kiest star-shl namelijk bewust voor samenwerking met externe beoordelaars: medisch specialisten die verbonden zijn aan verschillende lokale ziekenhuizen. Door het gebruik van een volledig online systeem als PACS, hoeven die ziekenhuizen geen software te installeren. Een groot voordeel, want zij zijn daar uit veiligheidsoverwegingen vaak huiverig voor.’

 

Beveiligde link

De bescherming van patiëntgegevens is gewaarborgd in het PACS. De patiënt meldt zich met een doorverwijzing van de huisarts bij een van de diagnostische centra van star-shl. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant en de beelden worden opgeslagen in het PACS. De radioloog krijgt vervolgens een verzoek om te beoordelen, met daarbij een beveiligde link naar de beelden. De specialist logt in met een gebruikersnaam en wachtwoord (tweestapsverificatie) en voegt zijn of haar bevindingen toe. Hierna krijgt de huisarts (aanvrager), wederom via een beveiligde link, een melding dat beeld en beoordeling beschikbaar zijn.

 

Bron: Star-shl