De eerste toepassing van het nieuwe product UV-CareShield in het OLVG-west ziekenhuis in Amsterdam is een groot succes geworden. Het nieuwe product dat Forbo Flooring ontwikkelde in samenwerking met haar schoonmaakpartner Duofort herstelt de toplaag van een Marmoleumvloer in een mum van tijd na beschadiging. Hierdoor kon de ruimte in het OLVG heel snel, 12 uur later volgens Forbo, al weer in gebruik worden genomen. Volgens Hans Zandbergen, 1e medewerker afdeling Technisch Onderhoud, Vastgoed en Zorgtechnologie van het OLVG, werd er na de operatie regelmatig gevraagd of ‘we de vloer hadden vervangen.’

In het OLVG werden naast de gangen ook de patiëntenkamers en afdelingsruimten gedaan tijdens een eerder geplande verhuizing van enkele afdelingen. Zandbergen is niet over een nacht ijs gegaan en liet eerst een proef doen om te kijken of de nieuwe toplaag bestand was tegen desinfectiemiddelen waarin alcohol is verwerkt. Volgens Zandbergen zorgt UV-CareShield weer voor een mooie matte vloer ‘wat een betere uitstraling heeft dan dat glimmende’. Daarnaast zijn er efficiency- en kostenvoordelen. Zandbergen bevestigd dat deze manier van bescherming een reductie oplevert van dagelijks onderhoud en schoonmaakwerkzaamheden. Bovendien is het traditionele periodieke onderhoud (strippen en in de was zetten, red.) niet langer nodig. Zandbergen was verder goed te spreken over de samenwerking met Forbo en Duofort.

 

Topshield 2
Zeker in ziekenhuisomgevingen als die van het OLVG, maar ook op scholen, andere openbare gebouwen, grote kantoren, hotels en winkels is de vloer onderhevig aan slijtage. Om dat probleem te ondervangen, heeft Forbo Flooring in het verleden met Topshield 2 een toplaag voor Marmoleum ontwikkeld die maximaal beschermt tegen intensief gebruik. Toch zijn er soms omstandigheden – het binnenlopen van vuil, glasresten etc – die ervoor zorgen dat de vloer beschadigd wordt en hersteld moeten worden.

 

Daarom besloot Forbo op zoek te gaan naar een nieuwe oplossing en die werd gevonden in UV-CareShield. Piet Looijen, productline manager linoleum bij Forbo: ‘UV-CareShield zorgt ervoor zorgt dat de vloer heel snel hersteld kan worden door het speciaal ontwikkelde UV uithardingsproces’. Met UV-CareShield wordt een sterke nieuwe toplaag – heavy duty coating – aangebracht, die uitstekend beschermt tegen vuil en vlekken, de vloer er prachtig uit laat zien en makkelijk te reinigen is. Door de enorme tijdswinst – na 12 uur kan de ruimte weer in gebruik worden genomen – is deze behandeling uitermate geschikt voor plekken die niet lang beschikbaar zijn voor onderhoud of herstel.

 

Droog
Na het aanbrengen van UV-CareShield is de Marmoleum-vloer weer in topconditie, aldus Looijen. ‘Dan is het zaak om de vloer ook in goede conditie te houden. Het door Forbo geadviseerde schema voor vloerverzorging is eenvoudig: het Marmoleum blijft het mooist door het frequent droog te reinigen. Dit gaat het beste met een goede stofwis- of lijmdoek. Hiermee wordt al het losliggende vuil verwijderd waarna de vlekken kunnen worden weggehaald met een vochtige (vlak)mop.’

Bron: Forbo Flooring