Martini-Opname lounge
Foto: Martini Ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis is gestart met een procesinnovatie, namelijk opnames via de Opname Lounge. Patiënten die komen voor een geplande operatie gaan hierbij vanuit een comfortabele wachtruimte – de Opname Lounge – lopend naar het Operatiecentrum. Dit creëert ruimte om meer patiënten te opereren. Tegelijkertijd ervaren patiënten deze manier van opname als meer ontspannen.

Het Martini Ziekenhuis heeft inmiddels zo’n 900 patiënten via de Opname Lounge ontvangen. Uit een enquête blijkt dat patiënten de opname via de Opname Lounge prettiger en meer ontspannen vinden. Net zo belangrijk is het dat deze procesinnovatie ruimte creëert om meer patiënten te opereren.

Relaxter

De Opname Lounge is een soort luxe wachtkamer met een relaxte sfeer, waar patiënten op hun gemak worden gesteld door verpleegkundigen. Ze kunnen er een boekje lezen, nog even rondlopen, kunst bekijken of naar de binnentuin van het ziekenhuis gaan.

“We willen het gevoel van ‘patiënt zijn’ zo lang mogelijk uitstellen”, vertelt verpleegkundige Lisa Blaauwwiekel. “Patiënten kleden zich pas om in het OK-complex en gaan kort voor de operatie in een bed. We merken dat patiënten op deze manier met minder stress de operatie ingaan, wat een positief effect op het herstel heeft.”

Meer capaciteit OK’s en verpleegafdelingen

Tamara Kroll is lid van de Raad van Bestuur van het Martini Ziekenhuis: “De belofte naar onze patiënten is dat we de zorg toegankelijk houden. Met andere woorden, dat je binnen een aanvaardbare termijn de zorg kunt krijgen die je nodig hebt. Ziekenhuizen hebben te maken met beperkte capaciteit op operatiekamers en verpleegafdelingen. Daarom gaat het Martini Ziekenhuis de capaciteit vergroten, zonder in te leveren op de kwaliteit van de zorg. Het doel is om 80% van de patiënten die komen voor een geplande operatie via de Opname Lounge te ontvangen. Op deze manier kunnen we capaciteit vrijspelen zodat we meer patiënten kunnen helpen.”
Lichamelijke conditie

Het Martini Ziekenhuis bepaalt of een patiënt in aanmerking komt voor een opname via de Opname Lounge door onder meer te kijken naar de lichamelijke conditie en het soort ingreep. Patiënten die zij in de Opname Lounge ontvangen, worden hierover geïnformeerd op het Preoperatief Spreekuur.

Filmpje

In deze video vertellen patiënt Janneke van der Vis, verpleegkundige Lisa Blaauwwiekel en bestuurder Tamara Kroll over de Opname Lounge.