Foto: Anna Shvets / Pexels.com

De PefusiX-Imaging maakt de kwaliteit van de doorbloeding inzichtelijk voor chirurgen tijdens een operatie. Wido Heeman, PhD Health & Food bij de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân en werkzaam bij LIMIS Development ontwikkelde en testte het apparaat dat de doorbloeding van weefsel visualiseert. Heeman promoveert op 16 december in Groningen op zijn onderzoek.

Een goede doorbloeding is belangrijk voor het functioneren van organen, het genezen van wonden en het voorkomen van complicaties. Maar hoe kan een chirurg tijdens een operatie de kwaliteit van de doorbloeding meten? “Tot nu toe moeten chirurgen aan de hand van subjectieve kenmerken de kwaliteit van de doorbloeding inschatten. Maar met de PerfusiX-Imaging, dat werkt op basis van lasertechniek, kunnen zij vertrouwen op een objectief beeld”, vertelt Heeman. Voor zijn onderzoek werkte hij samen met noordelijke bedrijven, zoals LIMIS Development, ZiuZ Visual Intelligence en noordelijke ziekenhuizen zoals het MCL, UMCG en Nij Smellinghe.

Minder complicaties

Het prototype van de PerfusiX-Imaging is specifiek getest op op darmweefsel. Bij het opereren van darmtumoren wordt de tumor weggenomen en de twee darmuiteinden weer aan elkaar gezet. Bij ongeveer 7,5% van de operaties treedt een complicatie op waarbij de hechtingen niet goed helen vanwege lokaal slechte doorbloeding. Dit heet naadlekkage. Met behulp van beelden van de doorbloeding uit de PefusiX-Imaging kan de chirurg hechten op de meest optimale plaats en zo mogelijke complicaties zoals naadlekkage voorkomen.

Veelbelovende resultaten

De PerfusiX-Imaging is ingezet tijdens klinische studies uitgevoerd in het Medisch Centrum Leeuwarden en het Nij Smellinghe ziekenhuis in Drachten. Hieruit is gebleken dat chirurgen in 17% van de operaties de locatie zouden hebben aangepast op basis van de PerfusiX-Imaging doorbloedingsplaatjes. ‘Of PerfusiX-Imaging complicaties kan voorkomen vereist nog wel nader onderzoek maar de huidige resultaten zijn veelbelovend’, aldus Wido Heeman, die hoopt dat het apparaat volgend jaar op de markt komt.

Bron: Persbericht Rijksuniversiteit Groningen