Schipaanboord - foto van de Erasmus Universiteit

Op dinsdag 7 Juni 2022 verdedigt B.W.K. Schipaanboord zijn proefschrift, getiteld: ‘Fully Automated Treatment Planning Solutions for Robotic Radiotherapy’. Hij promoveert aan de Erasmus Universiteit.

Over het proefschrift

Stereotactische radiotherapie is een vorm van bestralingstherapie. Daarbij ondergaat de patiënt radiotherapie met een hoge dosis in een beperkt aantal dagelijkse fracties (meestal tussen de 3 tot 5 fracties). Hoge precisie is vereist om de (onvermijdelijke) dosis aan het omliggende gezonde weefsel zo laag mogelijk te houden.

De CyberKnife® is een robotisch bestralingssysteem dat zulke stereotactische bestralingsplannen kan afstralen. Daarnaast is het met de CyberKnife mogelijk om zogeheten `niet-coplanaire’ bundelhoeken af te stralen zonder dat de tafel waarop de patiënt ligt daarvoor handmatig versteld hoeft te worden. Mede hierdoor kan de CyberKnife bestralingsplannen van hoge kwaliteit afstralen en zijn er veelbelovende klinische resultaten mee behaald (Fuller et al., 2018, Meier et al., 2018, van der Voort van Zyp et al., 2009). Echter, door de extra mogelijkheden van de CyberKnife is het lastiger om bestralingsplannen te maken van een consistente hoge kwaliteit dan voor conventionele radiotherapie, met name in een klinische setting waarbij planners onder tijdsdruk werken. Het doel van dit proefschrift was om nieuwe methodes te ontwikkelen en valideren voor het volledig automatisch optimaliseren van bestralingsplannen voor robotbestraling. Hierbij lag een focus op het behalen van klinisch afstraalbare bestralingsplannen en op het optimaliseren van de bundelhoeken.

Over de promotie

  • Promotie B.W.K. (Bas) Schipaanboord aan de Erasmus Universiteit: dinsdag 7 jun 2022
  • Titel proefschrift: ‘Fully Automated Treatment Planning Solutions for Robotic Radiotherapy’
  • Promotor: Prof. dr. B.J.M. Heijmen
  • Co-promotor: Dr. ir. S. Breedveld