Woensdag 30 september test het Radboudumc om 16.00 uur de noodstroomvoorziening. Een goed werkende noodstroomvoorziening is erg belangrijk voor een ziekenhuis.
Wanneer de normale stroom, bijvoorbeeld door storing, een keer onverwacht zou uitvallen, willen we zeker weten dat er direct noodstroom is. De patiëntenzorg moet immers doorgaan, inclusief alle apparatuur die daarbij nodig is.
De test duurt maximaal 45 minuten. De kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg staan voorop. We testen daarom ‘gecontroleerd’: alle afdelingen zijn goed voorbereid op deze ziekenhuisbrede noodstroomtest. Alle essentiële apparatuur, zoals beademingsmachines of infuuspompen, is voorzien van een accu om de stroomvoorziening continu te waarborgen. Andere belangrijke elektrische apparatuur schakelt binnen de wettelijke 15 seconden over op noodstroom.
Mogelijk ondervinden patiënten en bezoekers dat automatische deuren, lichten, pc’s of een aantal liften tijdelijk niet werken. Ook kan een bezoek aan de polikliniek wat langer duren dan normaal. Medewerkers staan klaar om te helpen of vragen te beantwoorden. We doen ons uiterste best om eventuele hinder zoveel mogelijk te beperken.
Zorgorganisaties zijn wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat bij stroomuitval (van het openbare elektriciteitsnet) de belangrijkste apparatuur binnen 15 seconden weer stroom heeft. Door regelmatig te testen controleren we of dat het geval is. Het Radboudumc heeft sinds 2014 meerdere noodstroomtesten gedaan, waarbij telkens een deel van het ziekenhuis is getest. Dit is de eerste ziekenhuisbrede test.