Het Mammacentrum, onderdeel van ziekenhuis St Jansdal, is gestart met eendagsdiagnostiek voor patiënten met een borstafwijking.
Ook is het ziekenhuis sinds kort in het bezit van een hypermoderne mammograaf. Patiënten met een afwijking in de borst krijgen nu nog betere en snellere zorg volgens de laatste ontwikkelingen.
Radioloog Chris de Jong vertelt dat de mammografie de afgelopen jaren een grote ontwikkeling heeft doorgemaakt. “Om patiënten zorg te kunnen bieden volgens de laatste ontwikkelingen, heeft het ziekenhuis geïnvesteerd in een mammograaf met Tomosynthese.” Dit is een techniek waarmee 3D-mammografiebeelden gemaakt worden. Hierdoor kunnen de radiologen borstklierweefsel nog beter beoordelen en eventuele afwijkingen sneller vinden.
Op het gebied van pathologie werkt het St Jansdal nauw samen met de Isala Klinieken Zwolle. Een cytologisch analist vanuit Isala is dagelijks aanwezig op de afdeling Radiologie van het St Jansdal en ondersteunt de radioloog bij het maken van echogeleide cytologische puncties. Er is een aparte ruimte ingericht waar de cytologisch analist celonderzoek kan uitvoeren. Hierdoor is het snel duidelijk of de afwijking goed- of kwaadaardig is.
Een team van specialisten van het Mammacentrum bespreekt dagelijks de onderzoeksuitslagen van patiënten tijdens het zogeheten multidisciplinair overleg. Ook de patholoog sluit aan bij dit overleg. Aan het einde van de dag krijgen patiënten de uitslag bij de verpleegkundig specialist van het Mammacentrum.
In Mammacentrum Harderwijk staat een deskundig team klaar. Vijf radiologen van het St Jansdal hebben zich gespecialiseerd in borstafwijkingen en maken deel uit van het mammateam. Patiënten met een afwijking in de borst kunnen binnen twee werkdagen terecht in het Mammacentrum en krijgen onderzoek en uitslag op dezelfde dag. Bezoek voor meer informatie de website www.mammacentrum-harderwijk.nl
Fotobijschrift: Radioloog Chris de Jong wordt ondersteund door cytologisch analist Marjo Krebber tijdens het uitvoeren van een echogeleide cytologische punctie.