Het Hof in Den Haag heeft het klaagschrift in de zogeheten Artikel 12 – procedure tegen de tabaksindustrie ongegrond verklaard. KWF Kankerbestrijding is mede-aangever in deze zaak, die draait om de bescherming van kinderen tegen de `sjoemelsigaret`.

Laura Houtenbos van KWF Kankerbestrijding: `Ik heb enorm veel bewondering voor  Anne Marie van Veen en Lia Breed, de aangevers van het eerste uur. Zij hebben de dappere stap genomen om de tabaksindustrie ter verantwoording te roepen. Ze doen dit om te voorkomen dat kinderen in de toekomst de volgende slachtoffers worden en, net als zij, de heftige gevolgen van roken iedere dag aan den lijve moeten ervaren. Het is absoluut niet normaal om kinderen willens en wetens te verleiden met een verslavend en dodelijk product. Onze kinderen hebben het recht om hiertegen beschermd te worden. De afgelopen periode is er grote maatschappelijke steun voor deze zaak gekomen: er is een onomkeerbare beweging in gang gezet.`

Het hof stelt in haar beslissing: 

– Dat deze zaak een nieuwe impuls aan het rookdebat heeft gegeven;
– Dat de tabaksindustrie willens en wetens een schadelijk en verslavend product maakt, gericht op het maken van financiële winst;
– En erkent de noodzaak om roken, met name door jongeren, uit te bannen en zo een rookvrije generatie te creëren;

Sjoemelsigaret

De afgelopen twee jaar zijn er flinke stappen gezet op het gebied van tabaksontmoediging. Dankzij de aangiftes tegen de tabaksindustrie is de `sjoemelsigaret` bekend geworden: sigaretten zijn in de praktijk nog veel schadelijker dan rokers kunnen weten. Staatssecretaris Blokhuis pleit daarom voor aanpassing van de meetmethode. Ook is het draagvlak voor de Rookvrije Generatie groot en onlangs presenteerde het kabinet het belangrijke Preventieakkoord met daarin meerdere maatregelen om kinderen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van tabak.

Sinds de eerste aangifte twee jaar geleden, hebben tientallen aangevers zoals artsen, GGD`s, verslavingsinstellingen, ziekenhuizen, scholen en gemeentes zich aangesloten bij deze zaak. Uit onderzoek van Kantar Public (mei 2018) in opdracht van KWF blijkt dat een ruime meerderheid (61%) van de Nederlandse bevolking het goed vindt dat de tabaksindustrie ter verantwoording wordt geroepen.

Roken veroorzaakt bijna 30% van alle kankersterfte in Nederland. Daarom zullen wij ons, samen met al onze partners, volop blijven inzetten om de jeugd van Nederland te beschermen tegen de praktijken van de tabaksindustrie en tegen de verleiding om te gaan roken.