UMC Utrecht heeft vorig jaar een verhoogd aantal infecties geconstateerd bij operaties in het oog. Dat is voor deze patiënten vreselijk:  vier van hen zijn aan het ontstoken oog blind geworden. Deze patiënten moeten nu leven met dit ingrijpende gevolg van de infectie. UMC Utrecht onderhoudt uiteraard contact met de patiënten.

Infecties zijn nooit helemaal te vermijden bij een operatie. Normaal gesproken komen er twee tot drie van dergelijke ooginfecties per jaar voor. Toen dit in aantal opliep, hebben wij direct maatregelen genomen. Wij hebben de operatiekamer waar deze ingrepen plaatsvonden gesloten en onderzoek ingesteld naar de oorzaken van de infectie. Het onderzoek hebben we door een externe deskundige laten toetsen. We hebben de infecties gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Het onderzoek heeft geen directe oorzaak voor de infecties aangetoond. Desondanks zijn de processen en controles waar mogelijk nog verder aangescherpt. De oogoperaties voeren we nu op een andere operatiekamer uit.

Foto: UMC Utrecht

Bron: UMC Utrecht