CZ Zorgprijs - foto bankje van gerecycled plastic

Het project ‘Duurzaamheid als medicijn’ van de Vughtse GGZ-instelling Reinier van Arkel heeft de CZ Zorgprijs 2022 gewonnen. Het project van Reinier van Arkel richt zich op samen plastic recyclen en deel uitmaken van een recycle community. Met het thema ’#iedereenkanmeedoen’ wil het CZ Fonds dit jaar aandacht geven aan een vernieuwende, zinvolle dagbesteding en participatie voor mensen met een (langdurige) psychische zorgvraag. Aan de prijs is een bedrag van € 25.000 verbonden.

Reinier van Arkel verzamelt het plastic dat de instelling verbruikt centraal op de dagbestedingslocatie. Daar sorteren cliënten het, en volgt vermaling van het plasticafval tot korrels. Daarna wordt het plastic gesmolten en in mallen geperst. Zo ontstaan er nieuwe producten van gerecycled plastic. Het project geeft de deelnemers op de dagbesteding inzicht en bewustwording over het milieu, plastic en duurzaam recyclen. Bovendien spelen zij een constructieve rol in verbetering van het milieu.

Tweede plaats CZ Zorgprijs naar ‘Level-up’

De tweede prijs van € 10.000 ging naar Levantogroep voor ‘Level-up, traject tot vrijwilliger informele zorg’. Level-Up is een traject voor burgers, die laag op de participatieladder staan en een te grote afstand hebben tot regulier vrijwilligerswerk. Daarom krijgen ze steun en begeleiding in het ontwikkelen van communicatie- en sociale vaardigheden.

Derde prijs voor ‘Kom van de bank-bank’

Leger des Heils, in samenwerking met U4U van FC Utrecht, won met ‘Kom van de bank-bank’ de derde prijs van € 5.000. FC Utrecht stelt bij de 17 thuiswedstrijden dit seizoen een rij stoelen (‘bank’) beschikbaar in hun stadion De Galgenwaard. Deelnemers van het 50|50 workcenter van het Leger des Heils kunnen daar gebruik van maken. Het project nodigt deelnemers, die in sociaal isolement leven, uit om voorafgaand aan de wedstrijd onder begeleiding werkzaamheden te verrichten in het stadion. Bijvoorbeeld het schoonmaken van de kleedruimtes en algemene ruimtes in het stadion of allerhande technische werkzaamheden.

Eervolle melding voor ‘Tiny Houses’

Een eervolle vermelding is verleend aan het Zeeuwse Emergis met ‘Tiny Houses voor cliënten door cliënten’. In dit project zijn drie Tiny Houses geplaatst als opstapwoningen voor mensen die zijn aangewezen op de opvang, of een klinische opname maar zeer groepsongeschikt zijn. De bouw van deze Tiny Houses wordt gedaan door de Werkleerbedrijven (dagbestedingslocaties) van Emergis. De woningen worden gebouwd door cliënten voor cliënten en deels gemaakt van restafval dat gedoneerd wordt door een groot houtbewerkingsbedrijf.