ATRO Medical gaat een partnership aan met ReumaNederland voor de doorontwikkeling van hun synthetische meniscus.  De Nijmeegse orthopedische start-up werkt aan een meniscusprothese voor mensen met knieartrose. Als officieel partner ondersteunt ReumaNederland deze ontwikkeling met haar expertise in het veld van artrose. 

Bij veel patiënten met knieartrose is eerder de meniscus gedeeltelijk verwijderd en ontstaat later chronische pijn door knieslijtage. Voor deze groep patiënten biedt de meniscusprothese een alternatief voor het huidige beleid van onder andere pijnmedicatie, fysiotherapie en afwachten tot men in aanmerking komt voor een totale knieprothese. Jan Hunik, CEO ATRO Medical: “Sinds 2019 wordt de meniscusprothese in klinisch onderzoek ingezet bij de eerste patiënten. In 2021 start een tweede studie in een aantal Nederlandse ziekenhuizen. De studies moeten mede door de inbreng van de kennis van ReumaNederland leiden tot CE-markering van deze unieke prothese, zodat de innovatie voor Europese patiënten beschikbaar wordt.”

Echt nieuwe behandeling
Corné Baatenburg de Jong van ReumaNederland licht toe: “Het is mooi om te zien dat een ontwikkeling die jaren geleden geïnitieerd is uiteindelijk door ATRO Medical wordt opgepakt om tot een echte nieuwe behandeling te komen voor de patiënt. Zij werken hard om via deze meniscusprothese de kwaliteit van leven voor knieartrosepatiënten te verbeteren. Dankzij de grote patiëntenparticipatie bij ReumaNederland kunnen we de stem van de patiënt laten horen. Zo waarborg je dat de ontwikkelingen uiteindelijk aansluiten bij de verwachtingen van de patiënten.”

Daadwerkelijk toepasbaar
Tien jaar geleden investeerde ReumaNederland in het onderzoek van het Radboudumc naar nieuwe materialen voor protheses. Daarmee stond het gezondheidsfonds samen met diverse universiteiten en Koninklijke DSM aan de wieg van een nieuwe toepassing van polycarbonaat urethaan. In 2017 ontstond hieruit ATRO Medical, gevestigd op de Novio Tech-campus in Nijmegen. Daar werd de opgebouwde wetenschappelijke kennis verder ontwikkeld tot een daadwerkelijk toepasbare prothese.