De zorg zit middenin een verregaande transitie. Deze verandering is ook noodzakelijk gezien de vergrijzing en het tekort aan zorgprofessionals. Robotisering biedt kansen. Dat geldt zeker voor zorgrobot Paro. Om die reden organiseert Avans Hogeschool met Focal Meditech, Zuyderland en Zuyd Hogeschool op 24 mei de 1e landelijke Paro-dag.

Sociale robotzeehond Paro
Wie kent deze sociale robot niet? Het zeehondje dat een kalmerend effect kan hebben en reacties kan uitlokken. Paro wordt al veel ingezet bij ouderen met dementie. En met succes. De zorgrobot vermindert onrust en helpt familie en zorgprofessionals om contact te maken met de persoon met dementie. Dementerenden die soms al jaren nauwelijks meer communiceren.

Groeiend aantal ouderen
In een rapport van het RIVM wordt gewezen op het groeiende aantal ouderen met dementie in 2050. Om aan de toenemende zorgvraag te voldoen is de ontwikkeling van zorgrobots onontbeerlijk. Inmiddels worden met Paro ook ervaringen opgedaan bij personen met autistisch spectrum stoornissen en ernstig meervoudige beperkingen.

Technologische ontwikkelingen
De zorgsector wordt dus sterk beinvloed door de snelheid van technologische ontwikkelingen, maar ook door factoren als besluitvorming van het kabinet en marktwerking. Hierdoor hebben veel zorgprofessionals te kampen met een voortdurende veranderende context waarin zij moeten werken. Welke lessen kan de zorgsector trekken uit het succesverhaal van Paro? Het antwoord op deze vraag en andere kennis worden gedeeld tijdens de workshops en lezingen waaruit het inspirerende het programma bestaat.

De dag wordt georganiseerd door het lectoraat Active Ageing van het Avans Expertisecentrum Caring Society 3.0 in samenwerking met Focal Meditech, Zuyderland en Zuyd Hogeschool. Het evenement bestaat uit een mix van werkvormen, zoals demonstraties en presentaties. Daarnaast is veel ruimte voor het delen van kennis en ervaringen door de deelnemers. Ook bespreken we hoe we elkaar na deze dag kunnen blijven inspireren.

Programma en inschrijven
De eerste Nederlandse Paro-dag is op donderdag 24 mei en vindt plaats op de Onderwijsboulevard 215 in ‘s-Hertogenbosch. Meer informatie over het programma via deze link. Inschrijven kan via dit formulier.

Bron: Avans Hogeschool