Een primeur, want dit is de eerste keer dat er een Ronald McDonald Huiskamer is geopend in een ziekenhuis waarbij geen Ronald McDonald Huis is gevestigd. In de Huiskamer kunnen zieke kinderen, hun ouders en broertjes en zusjes even ontspannen tussen de behandelingen door en de ‘witte muren’ ontvluchten.

De Ronald McDonald Huiskamer Delft is een ruimte op de Kinder- en Jeugdafdeling van het Reinier de Graaf Gasthuis met een huiselijke inrichting en warme sfeer. Gezinnen zijn er even weg van de ziekenhuiskamer en kunnen er samen eten, tv kijken, een spelletje doen of op de bank ploffen. Ze verblijven er bijvoorbeeld tussen behandelingen of onderzoeken door.

Net als thuis
“Ontzettend fijn dat nu ook in een ziekenhuis waarbij geen Ronald McDonald Huis is gevestigd deze Huiskamer is geopend”, zegt Marja van Bijsterveldt, directeur van het Ronald McDonald Kinderfonds én aanstaande burgemeester van Delft. “Zo is er toch een plek voor ouders om te ontspannen en zich terug te trekken, en kunnen zieke kinderen even vergeten dat ze in het ziekenhuis zijn.”

Kind centraal in zorg
Kinderarts en medisch manager kindergeneeskunde Jérôme Wishaupt vult aan: “We stellen het kind centraal in de zorg en bieden het gezin ruimte om bij elkaar te zijn. In de praktijk betekent dit dat ouders in ons ziekenhuis worden verwelkomd, bij de dagelijkse verzorging en behandeling worden betrokken en ouders ook worden geïnstrueerd om na de ziekenhuisopname thuis zorgtaken te verrichten. Dit legt meer beslag op ouders dan vroeger. Ook omdat we – door samenwerking met het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie te Utrecht en het ErasmusMC-Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam – ziekere kinderen op de afdeling hebben dan vroeger, is de Ronald McDonald Huiskamer zo welkom. Hier kunnen ouders even op adem komen.”

Vrijwilligers
Een vaste groep vrijwilligers van Ronald McDonald Huis Den Haag zorgt dat alles in de Huiskamer goed en soepel verloopt, dat ouders zich er welkom voelen en dat er tijd en aandacht is voor een praatje of juist voor een stilte. De vrijwilligers zijn een luisterend oor voor zowel ouders als kinderen. Het management van de Huiskamer en de begeleiding van de vrijwilligers is in handen van het management van Ronald McDonald Huis Den Haag.