Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en Fresenius Medical Care, ’s werelds grootste aanbieder binnen de dialyseketen, zijn een langdurig partnerschap aangegaan voor continuering van de dialysezorg op diverse MCL-locaties in Friesland. Door de samenwerking maakt het MCL gebruik van de nieuwste innovaties op het gebied van hemodialyse; een intensieve nierfunctie-vervangende therapie.

 

Dialysecentrum Súdhaghe in Heerenveen, onderdeel van MCL, is de eerste dialyselocatie van het MCL die het nieuwe dialysesysteem van Fresenius Medical Care gebruikt, het 6008 CAREsystem. Deze nieuwe generatie dialysemachines, welke gebruikt worden tijdens de patiëntbehandeling, biedt vele voordelen voor de patiënt en de organisatie: door efficiënte opbouw en bediening door behulp van een compacte cassette, blijft er meer tijd over voor de daadwerkelijke patiëntzorg. Naast vernieuwing van de apparatuur die nodig is voor het bieden van de therapie, is het centrum voorzien van een geheel nieuwe waterinstallatie. Het hebben van een zeer hoge kwaliteit water is een van de meest cruciale benodigdheden voor een adequate dialysebehandeling. Daarnaast leveren de nieuwe technische installaties een aanzienlijke water- en elektriciteitsbesparing op. Súdhage is op 4 maart 2019 heropend na een noodzakelijke verbouwing die ongeveer een half jaar heeft geduurd waarbij ook de technische installaties vervangen zijn, waaronder de waterinstallatie – een van de meest cruciale benodigdheden voor een adequate dialysebehandeling. Tevens hebben bouwkundige verbeteringen plaatsgevonden.

Nieuwste apparatuur

“Het is voor dialysepatiënten in het zuiden van de provincie fijn dat ze weer terecht kunnen in Heerenveen. Het is voor onze patiënten, medewerkers en het MCL prettig dat we kunnen beschikken over de nieuwste apparatuur en installaties,” aldus Marian Lemmers, manager in het MCL. Désirée van Daatselaar is als projectleider namens FMC intensief betrokken bij de opstart van de samenwerking: “Het is fantastisch te zien hoe de theoretische afspraken nu daadwerkelijk vorm hebben gekregen op de vernieuwde dialyseafdeling Súdhaghe, welke 4 maart geopend is. De passie van de betrokken projectleden aan zowel de zijde van het MCL als bij FMC is erg inspirerend. We zijn er trots op om de samenwerking in de praktijk te zien: de hoogstaande zorg vanuit de medische staf in het MCL, gecombineerd met de technisch hoogwaardige producten en aanvullende diensten vanuit FMC.”

De partnerschap tussen het MCL en Fresenius Medical Care omvat de gehele dialyseketen: van de implementatie van de waterbehandelingsinstallaties en de dialyseapparatuur tot aan de educatieve ondersteuning gedurende de samenwerkingsperiode.

 

Over Fresenius Medical Care

Fresenius Medical Care is ‘s werelds grootste aanbieder van producten en services voor mensen met nieraandoeningen, waarvan wereldwijd circa 3,4 miljoen patiënten regelmatig een dialysebehandeling ondergaan. Via haar netwerk van 3.928 dialysecentra biedt Fresenius Medical Care dialysebehandelingen voor 333.331 patiënten over de gehele wereld. Fresenius Medical Care is daarnaast toonaangevend leverancier van dialyseproducten, zoals dialyse-apparatuur en dialysefilters. Naast deze kernactiviteiten richt de organisatie zich op uitbreiding naar gerelateerde medische diensten op het gebied van ‘Care Coordination’. Fresenius Medical Care is genoteerd aan de beurs van Frankfurt (FME) en New York (FMS). Bezoek voor meer informatie de corporate website via  www.freseniusmedicalcare.com.

 

Over Fresenius Medical Care Nederland B.V.

Fresenius Medical Care Nederland B.V. is een groeiende organisatie met circa 45 medewerkers in Nieuwkuijk, Nederland. Met een volledig geïntegreerd aanbod van producten en diensten binnen de dialysezorg én directe zorgverlening aan dialysepatiënten in het centrum en thuis is Fresenius Medical Care wereldwijd actief. Doel is om samen met partners te werken aan passende oplossingen binnen de nefrologische zorg. Het streven is om ziekenhuizen en behandelcentra te ‘ontzorgen’ door langdurige en intensieve relaties op te bouwen. Fresenius Medical Care Nederland B.V. is een stabiele, financieel gezonde organisatie waar dagelijks met passie en trots gewerkt wordt om het leven van dialysepatiënten te helpen verbeteren. Voor aanvullende informatie, kijk op www.fmc.nl.

 

Over Medisch Centrum Leeuwarden
Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is een topklinisch ziekenhuis in Leeuwarden en Harlingen, voor acute, hoogcomplexe én basiszorg in Friesland. Het ziekenhuis is gericht op onderzoek, onderwijs, innovatie en biedt uitzonderlijke zorg voor iedere individuele patiënt.

Het MCL is net als 26 andere topklinische ziekenhuizen, lid van de Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ). Het ziekenhuis is toonaangevend in zorg, opleiding, onderzoek en goed werkgeverschap. Om het niveau van de zorg hoog te houden, doet het MCL voortdurend wetenschappelijk onderzoek vanuit de MCL Academie. Deze kennis wordt doorgegeven aan artsen en verpleegkundigen in opleiding, waardoor het MCL een geliefde opleidingsplaats voor mbo-, hbo- en universitaire studenten is. Daarnaast zorgen de opleidingen en onderzoeken voor continue innovatie en verbetering van behandelingen. Zo is het MCL bijvoorbeeld gespecialiseerd in minimaal invasieve chirurgie (kijkoperaties en robotchirurgie), waarbij de patiënt minder bloed verliest, minder pijn heeft en sneller herstelt. Voor aanvullende informatie, kijk op www.mcl.nl