Boven – Header
Boven – Header
Boven – Header

Samenwerking SAZ en Philips op het gebied van connected care

De Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) en Philips hebben een intentieverklaring ondertekend om samenwerking te onderzoeken op het gebied van connected care: het bewaken, monitoren, observeren en zelf-management van patiënten over de gehele zorgketen. In de komende periode gaan de partijen bekijken hoe zij vorm kunnen geven aan hun gezamenlijke missie: het realiseren van kwaliteits- en efficiëntieverbeteringen in de zorg.

 

“De SAZ bundelt de krachten van 28 regionale ziekenhuizen die samen de beweging maken van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie,” zegt Bert Kleinlugtenbeld, voorzitter van de SAZ. “Wij hebben afgelopen voorjaar onze strategische koers gepubliceerd waarbij voorop staat dat we zorg waar dat kan zoveel mogelijk naar de thuissituatie willen verplaatsen. Naast verplaatsen van zorg zien we ook een belangrijke rol voor preventie, of anders geformuleerd het voorkomen van zorg. Daarnaast staan gemak en service voor de patiënt én de zorgverlener voor ons centraal. Een patiënt die de zorg thuis kan ontvangen hoeft immers niet naar het ziekenhuis toe.”

 

De ziekenhuizen van de SAZ kijken voortdurend naar welke goede oplossingen hen hierbij van dienst kunnen zijn. Het is dan ook een bewuste keuze voor de SAZ om nu met Philips de mogelijkheden van samenwerking te onderzoeken. De oplossingen van Philips voor connected care kunnen gebruikt worden om patiënten thuis te gaan monitoren, als aanvulling op een verblijf in het ziekenhuis of juist ter voorkoming van een ziekenhuis opname. Dit is mogelijk door het bewaken van vitale functies van patiënten, onder andere door gebruik te maken van zogeheten biosensoren. Als er afwijkingen worden geconstateerd krijgt de zorgverlener direct een melding en wordt er contact gezocht met de patiënt. Voor de patiënt betekent dit de veiligheid van ziekenhuiszorg thuis, in de eigen omgeving.

 

“We kijken ernaar uit om samen met deze 28 regionale ziekenhuizen de juiste zorg op de juiste plek te realiseren,” zegt Léon Kempeneers, Head of Strategy, Innovation, Solutions & Partnerships van Philips Benelux. “Onze oplossingen kunnen helpen om patiënten eerder dichterbij huis of thuis te behandelen. Door de samenwerking met de SAZ kunnen de Connected Care oplossingen makkelijker opgeschaald worden binnen Nederland in de regionale ziekenhuizen”.

 

SAZ heeft veel ervaring om succesvolle partnerships op te zetten voor het verbeteren van de zorg. In 2017 richtten de 28 ziekenhuizen van de SAZ samen het bedrijf BeterDichtbij BV op. De ambitie van BeterDichtbij is om een digitale dienst met landelijke dekking neer te zetten voor alle Nederlanders gericht op het digitaal toegankelijk maken van de zorg. Door krachten te bundelen denken SAZ en Philips de instroom, doorstroom en uitstroom van patiënten te kunnen verbeteren en daarmee kwaliteits- en efficiëntieverbeteringen te realiseren in de zorg.

 

FMT Gezondheidszorg Nieuwsbrief

U wilt op de hoogte blijven van de technologie, wetenschap en innovatieve huisvesting in de zorg. Abonneer u daarom nu gratis op de elektronische nieuwsbrief van FMT Gezondheidszorg.
Name
Email
Secure and Spam free...