Een team van medische studenten aan de McCaster Universiteit in Canada heeft met de zogenoemde sKan de James Dyson Awards van 2017 gewonnen.

Hun ontwerpoplossing, de sKan, is een duurzaam apparaat dat melanomen door middel van warmtemetingen op de huid vroegtijdig kan opsporen. De sKan werd geselecteerd door James Dyson zelf.

 

‘Door onderdelen te gebruiken die werelwijd simpel verkrijgbaar zijn, maakt de sKan het mogelijk dat huidkanker voortaan een stuk makkelijker is te detecteren. Het is een heel slim apparaat met het potentieel om levens over de gehele wereld te redden’, aldus James Dyson.

 

Eén op de zes Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met huidkanker. De overlevingskans van patiënten bij wie het melanoom vroegtijdig is opgespoord, wordt bij ongeveer 98 procent op 5 jaar geschat. Huidige melanoomdetectiemethoden zijn afhankelijk van een punctie of hebben een specialist nodig, die tijdrovend en kostbaar is. Veel patiënten hebben een snelle diagnose nodig om met de behandeling te beginnen, maar gezondheidsdiensten zitten momenteel al aan hun maximale capaciteit. De sKan kan hiervoor de oplossing zijn.

 

Hoe werkt het?
Onderzoek toont aan dat kankercellen een hogere metabolische snelheid hebben dan normale weefselcellen. Hierdoor is kankerweefsel sneller in staat weer warm te worden dan niet-kankerweefsel. De sKan maakt gebruik van deze eigenschappen van de huid en is in staat om met nauwkeurige temperatuursensoren de weefselgebieden – na het snel afkoelen van de huid – te lokaliseren, die sneller warmte genereren dan de normale weefselcellen.

 

De sKan bevat een reeks thermistors: zeer nauwkeurige en goedkope temperatuursensoren. De sKan wordt op de huid geplaatst en hoe snel de huid opwarmt naar de omgevingstemperatuur nadat de huidis afgekoeld. De thermistormetingen worden gedigitaliseerd, waarna de resulaten door middel van een warmtekaart de temperatuurverschillen simpel zijn af te lezen op een willekeurige computer. Een medisch arts kan de kwantitatieve bevindingen van de sKan gebruiken om aan te geven of de patiënt moet worden doorverwezen voor nader onderzoek of niet.

 

Lage kosten
Hoewel deze thermische beeldvormingstechnieken voor melanoomdiagnostiek al bestaan, zijn deze doorgaans erg duur, omdat ze warmtebeeldcamera’s met een hoge resolutie gebruiken, die meer dan 20.000 euro kosten. De verwachte kosten van de sKan is rond de 1.000 euro.

 

‘We zijn blij verrast dat we deze bijzondere kans krijgen’, aldus het sKan-team. Het team is van plan om het prijzengeld van £ 30.000 te gebruiken om hun ontwerp te verbeteren, zodat het voldoet aan de normen van de Amerikaanse Food and Drug Administration.

Bron: James Dyson Award