NightBalance, ontwikkelaar van innovatieve obstructieve slaapapneu (OSA) therapieën, maakt de publicatie bekend van een studie waarin haar innovatieve “Sleep Position Trainer“ (SPT) over een periode van 12 maanden wordt vergeleken met een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), de huidige standaardtherapie, in milde tot matige positie-afhankelijke obstructieve sleepapneu (POSA).

 

In de studie met 100 patiënten, in Amsterdam uitgevoerd door OLVG en AMC, doorstaat SPT de vergelijking met MRA glansrijk. Hoewel de studie voor beide producten een vergelijkbaar goed klinisch resultaat liet zien, waren de proefpersonen erg tevreden over de gebruiksvriendelijkheid van de SPT en leidde deze tot minder complicaties. ‘Deze resultaten voeden onze ambitie om van SPT een standaardtherapie te maken, voor milde tot matige POSA met hoger gebruiksgemak voor patiënten en een verbeterde kosteneffectiviteit voor zorgverzekeraars’, zei Eline Vrijland-van Beest, CEO van NightBalance.

De publicatie Durability of treatment effects of the Sleep Position Trainer versus oral appliance therapy in positional OSA: 12-month follow-up of a randomized controlled trial, verscheen 15 september jl. online in het peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift Sleep and Breathing.

 

‘Dit is de eerste gerandomiseerde POSA-studie ooit van een dergelijke lange duur waarin SPT en MRA direct met elkaar zijn vergeleken,’ zei Professor Dr. Nico de Vries, een autoriteit op het gebied van slaapstoornissen en hoofdonderzoeker van de studie. ‘In het licht van de klinische resultaten, minder gebruiksklachten en kosteneffectiviteit, denk ik dat SPT een goede kandidaat is om op termijn een groot aantal slaapapneu-patiënten een oplossing te bieden die comfortabeler, natuurlijker en minder kostbaar is.’

 

‘We zijn verheugd over de positieve resultaten van de studie,’ stelt Eline Vrijland-van Beest. ‘Uit meer dan 80.000 nachten gepubliceerd onderzoek is al veel bekend over het gebruikersgemak en de effectiviteit van de Sleep Position Trainer. Deze nieuwe gegevens betekenen een verdere uitbreiding van deze bewijsvoering. We zullen ook nu weer doorgaan met het leveren van hard klinisch bewijs, in samenwerking met vooraanstaande slaapstoornis-specialisten en clinici. Dat is van fundamenteel belang voor patiënten, slaapspecialisten, goedkeuringsautoriteiten en zorgverzekeraars.’

NightBalances Sleep Position Trainer is een innovatieve en effectieve therapie voor milde en matige slaapapneu. De SPT wordt gedragen in een band rondom de borst en stimuleert patiënten zacht en bijna onmerkbaar om niet op hun rug te slapen. Dit voorkomt positie-afhankelijke obstructieve slaapapneu. SPT is dus niet invasief en biedt comfort voor patiënten. MRA, de huidige standaardtherapie, is een kunstgebitachtig hulpmiddel dat in de mond wordt gedragen. Dit kan soms gepaard gaan met ongemakken, die in ernstige gevallen kunnen leiden tot bijwerkingen zoals tandpijn, veranderingen in de tandpositie, of kaakklachten.

Bron: NightBalance