Philadelphia Zorg en de Deense fabrikant van incontinentiematerialen Abena lanceren samen de eerste slimme luier voor dagelijks gebruik. De Abena Nova luier bevat slimme technologie om het vochtniveau nauwkeurig te meten en is een oplossing voor zorgorganisaties en verpleeghuizen, waar bijna de helft van de cliënten last heeft van ongewild urineverlies. De slimme luier verlicht het werk van zorgprofessionals en helpt om de kwaliteit van leven van mensen in verpleeghuizen te verbeteren. Philadelphia is de eerste zorgorganisatie ter wereld die de slimme luier uitgebreid test in de praktijk.

Incontinentie onderschat probleem
Incontinentie is een onderschat probleem in Nederland. Volgens onderzoek van de universiteit van Maastricht komt het probleem voor bij 48,2%* van de bewoners in zorgorganisaties en verpleeghuizen. Ongewild urineverlies heeft zowel fysiek als mentaal een grote impact op het leven van de cliënten. Daarnaast is de zorg voor mensen met incontinentie een zware belasting voor zorgprofessionals. Die moeten nu nog regelmatig handmatig de status van de luier controleren door in de intieme zone van de cliënt te voelen. Ook het grote aantal onnodige (nachtelijke) verschoningen en lekkages zorgen voor extra druk op personeel.

Slimme luier voor zorg op maat
De Abena Nova bevat slimme technologie van MediSens Wireless die continue veranderingen in het vochtniveau van de luier tot op de milliliter nauwkeurig registreert. Aan elke luier is een discreet apparaatje verbonden dat draadloos de zorgprofessionals informeert over de status van de luier in de Abena Nova App. Door de nauwkeurige informatie kunnen zorgmedewerkers de slimme luier gebruiken om de zorg beter te plannen. De tijdsbesparingen die het gebruik van de slimme luier oplevert geeft hen meer tijd voor persoonlijke zorg op maat.

Sociale en waardige zorg
Door het voorkomen van onnodige (nacht)verschoningen, lekkages en handmatige controles van luiers wordt de zorg voor mensen met incontinentie socialer en menselijker. Ook is het minder belastend voor zorgverleners. Dankzij de slimme luier hoeven mensen met incontinentie bovendien minder lang in een volle luier te blijven zitten, waardoor natte kleding, natte bedden en een oncomfortabel gevoel kunnen worden voorkomen en de kans op huidirritatie, wonden en dus doktersbezoek vermindert.

Ontwikkeld samen met de mensen aan het bed en in het bed
“Als Deens familiebedrijf hebben we deze oplossing ontwikkeld samen met de mensen aan het bed en in het bed. Wij geloven dat e-health en slimme technologie kan bijdragen aan een betere zorg, zowel voor de cliënten als de mensen op de werkvloer. Samen met zorgprofessionals werken aan slimme oplossingen voor een onderschat probleem zoals incontinentie kan echt het verschil maken”, aldus Rob Basjes, directeur van Abena Nederland.

“Philadelphia wil voorop lopen op het gebied van nieuwe technologieën die het leven verbeteren en cliënten en medewerkers zelfredzamer maken. Daarom testen wij als eerste zorgorganisatie wereldwijd de slimme luier. De luier wordt op verschillende locaties getest om het product zo te verbeteren, dat het bij de introductie op de markt écht aansluit op de praktijk van de zorg. De eerste resultaten van de test zijn veelbelovend”, vertelt Greet Prins, voorzitter van de Raad van Bestuur van Philadelphia.

Over Abena & MediSens Wireless
Abena is een Deens familiebedrijf met ruim 1400 medewerkers wereldwijd. Abena wil met haar producten de kwaliteit van leven van mensen in de zorg verbeteren. Door samen te werken met de praktijk biedt de organisatie productinnovaties die het verschil kunnen maken. Abena heeft samen met het Amerikaanse technologiebedrijf MediSens Wireless, waarin het recent heeft geïnvesteerd, het slimme Abena Nova incontinentiemateriaal ontwikkeld.

Over Stichting Philadelphia Zorg
Philadelphia is een stichting zonder winstoogmerk en biedt vanuit circa 600 locaties in Nederland ondersteuning aan ruim 7.800 cliënten met een verstandelijke beperking. De zorgorganisatie wil voorop lopen op het gebied van innovaties in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, en introduceerde eerder al een eigen slimme Pepper robot (Phi), beweeggames en slimme sensoren voor in huis