Het Bravis ziekenhuis heeft een extra hulpmiddel om hersenbloedingen op te sporen. De slimme software van Aidoc kijkt met de radioloog mee en geeft een melding als een afwijking is ontdekt. In de testperiode van drie maanden heeft het programma 1.300 scans beoordeeld en geen enkele bloeding gemist. Reden voor het Bravis ziekenhuis om de samenwerking met Aidoc voort te zetten.

Radioloog Elmer Naaktgeboren kwam twee jaar geleden het softwareprogramma tegen op een congres. “Het leek me een mooie aanvulling op ons werk. Een computer is altijd scherp, ook midden in de nacht”, vertelt hij. Het gebruik van de software is heel eenvoudig. “De beelden van de CT-scan worden zowel naar ons gestuurd als naar de server van Aidoc. Het programma kijkt of er een bloeding aanwezig is. Dat duurt ongeveer 5 minuten. Zodra Aidoc iets vindt, verschijnt een melding in beeld met een plaatje. Daarop staat het gebied waarin iets is aangetroffen.”

Snellere ontdekking
Het grote voordeel is dat mogelijke hersenbloedingen sneller worden ontdekt. “Als je een melding krijgt, ga je meteen kijken en schrijf je het verslag. De Spoedeisende Hulp en de neurologen kunnen hierdoor sneller door”, aldus Naaktgeboren. “In de testfase zijn 1.300 CT-scans beoordeeld. Alle 55 bloedingen zijn door het programma ontdekt. Wel gaf hij enkele meldingen die loos bleken te zijn, maar dat is niet zo erg. Wij kijken altijd mee. Ook omdat er iets anders aan de hand kan zijn.”

Verhoogde kwaliteit
Naast snelheid verhoogt het programma ook de kwaliteit van het onderzoek. “Aidoc heeft hele miniscule bloedinkjes aangewezen waarvan ik betwijfel of we die wel zonder de software hadden gezien. Het is echt een mooie innovatie waarmee we graag verder gaan”, zegt de radioloog. Naast hersenbloedingen kan het softwareprogramma ook fracturen in de nek opsporen. “Deze module hebben we later aangezet. De fracturen komen niet zo vaak voor als hersenbloedingen. We kunnen dus nog weinig over de resultaten zeggen, maar vooralsnog ziet het er goed uit”, meldt Naaktgeboren. De komende tijd blijven Aidoc en het Bravis ziekenhuis het systeem verder verfijnen.