Zorgverleners op de IC kunnen zich even terugtrekken, ontspannen en tot rust komen in virtuele natuur met behulp van een VR-bril van VRelax. “Je bent even in een totaal andere wereld. Zo kun je even je hoofd leegmaken en weer mentaal opladen.”

Lopen tussen wilde olifanten
De VRelax bestaat uit meer dan twintig ontspannende natuuromgevingen, gefilmd in 360 graden. Tijdens de dienst kunnen verpleegkundigen tien tot vijftien minuten ontspannen door op safari te gaan met wilde olifanten, te zwemmen met dolfijnen of naar een zonsondergang kijken. Het even kunnen ontsnappen aan de dagelijkse realiteit helpt hen het werk en de verhoogde werkstress in deze tijden langer vol te houden. Verpleegkundige Daniëlle: “Een rustmomentje tijdens je dienst pakken, is best lastig in de praktijk. En met een VR-bril zit je even in een totaal andere wereld. Ik vind de onderwaterwereld het leukste, maar er zijn ook meditatie- of spierontspanningsoefeningen. Zeker in deze coronatijden, zijn dit de innovaties die het werk wat dragelijker maken.”

Lager stressniveau
Tijdens de eerste coronagolf zijn de VR-brillen al ingezet op een aantal IC’s in Nederland, waaronder het UMCG en het St. Jansdal, in het kader van extra aandacht voor de mentale gezondheid. Medewerkers op de IC van het Deventer Ziekenhuis hebben de VR-brillen twee weken getest en dit bleek te leiden tot een daling van het stressniveau bij de verpleegkundigen.

Foto: Deventer Ziekenhuis