Geneesmiddelen die worden verkocht op doktersvoorschrift moeten vanaf 9 februari 2019 zijn voorzien van een streepjescode (GS1 DataMatrix)

waarmee de echtheid van het middel kan worden aangetoond. ​Het toedienen van medicatie is foutgevoelig. In 8 van de 100 gevallen is medicatie niet aan de juiste patiënt in de juiste vorm of dosis toegediend. Onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport meldde dat 47 sterfgevallen voorkomen had kunnen worden als barcode-medicatietoediening universeel werd toegepast. De reactie van Pieter Helmons van het Ziekenhuis St Jansdal is luid en duidelijk: ‘Yes, we scan’.

 

 

Apotheken, ook online, en ziekenhuizen moeten de code controleren voor ze het geneesmiddel aan een patiënt geven. Dat meldt de Europese Commissie. De maatregel is bedoeld om vervalsingen van geneesmiddelen tegen te gaan en daarmee de veiligheid en kwaliteit van in de EU verkochte geneesmiddelen te waarborgen. Farmaceutische bedrijven zijn voortaan verplicht de unieke barcode en een antimanipulatiehulpmiddel op de verpakking aan te brengen.

 

Barcode op medicijnen verhoogt patiëntveiligheid

 

Het is in een promotieonderzoek van de ziekenhuisapotheker Helmons dat er per 100 toedieningen acht geobserveerde medicatietoedieningsfouten aangetoond werden. Toedieningsregistratie van medicatie met barcodering op de kleinste eenheid verhoogt de patiëntveiligheid en het werk is efficiënter. Medicatiefouten door bedside scanning via Bar Code Medication Administration (BCMA) kan met 50% worden verminderd. “Het zijn onze patiënten die de extra veiligheidsgrens verdienen”, zo schrijft Pieter Helmons in The Official Journal of the International Hospital Federation.

 

Medicijnen die echt lijken, maar vervalst blijken te zijn. Volgens de EU is dat een groot probleem en daarom treedt morgen een nieuw Europees verordening in werking. Investeringen van apothekers, groothandel en de industrie zijn nodig, maar uiteindelijk is dat om de patiënten te beschermen. “Dit is een extra vangnet om burgers te beschermen tegen de gevaren van niet-toegelaten, ondoeltreffende of gevaarlijke geneesmiddelen”, zegt EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid).

 

Geneesmiddelen die voor 9 februari zonder veiligheidsvoorzieningen zijn geproduceerd, mogen op de markt blijven tot hun vervaldatum.

 

Apotheker St Jansdal: aanpak over de verplichte barcode voor meer medicatieveiligheid

 

Pieter Helmons van het Ziekenhuis St Jansdal komt 28 maart op ons internationale Global Healthcare Conference in Noordwijk zijn aanpak toelichten voor meer medicatieveiligheid voor de patiënt.

 

Vier belangrijke tips om bedsidescanning te realiseren, wil hij nu al aan ons geven:

  1. Scan niet alles. BCMA-beleid beschrijft waar en wat te scannen.
  2. Maak volledig gebruik van de elektronische medicatie-administratie. Markeer medicatie orders die niet gescand mogen worden zodat verpleegkundigen weten welke bestellingen wel en niet gescand moeten worden.
  3. Als scannen met barcodes is vereist, zorg dan dat de items in kwestie zijn gecodeerd vanaf het begin.
  4. Veiligheid staat voorop, dus volg beleid en procedures. Naleving voor elke afdeling.

Barcodescanning aan het bed is een innovatieve technologie die fouten met 50% kan verminderen. Lees de resultaten van ST. Jansdal uit het internationale health magazine en de conclusie in het volledige artikel.