Beeld: Radboudumc

Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis is gestart met de bouw van de nieuwe Ronald McDonald Huiskamer voor jonge patiënten en hun ouders. De futuristisch ogende, eivormige Huiskamer met drie verdiepingen gaat deel uit maken van het Ronald McDonald Huis Nijmegen. Naar verwachting zal de huiskamer dit najaar worden opgeleverd.

De nieuwe huiskamer past bij de lopende herinrichting van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. Nienke Plass-Verhagen, centrummanager van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis: “De focus van deze herinrichting ligt op het creëren van een omgeving die een positief effect heeft op het herstel van de patiënt, een zogenoemde ‘healing environment’. De nieuwe huiskamer van het Amalia kinderziekenhuis biedt een geborgen huiselijke omgeving voor patiënt en gezin in de medische omgeving.”

Drie verdiepingen huiselijkheid
De nieuwe huiskamer bestaat uit drie verdiepingen, verbonden met een trap in het hart van de kamer. Deze vervangt de kleinere, bestaande huiskamers elders in het ziekenhuis. De ingang komt op de tweede verdieping, pal naast de verpleegafdeling.

Zwevende kiezelstenen
Ontwerper EGM architecten werkt in dit project samen met binnenhuisarchitect Thoben & Minten. Architect Daniel van den Berg van EGM: “De vorm en uitstraling van dit ontwerp sluiten perfect aan bij het thema ‘Theater der Natuur’ van het Amalia kinderziekenhuis. Het is een combinatie van openheid en privacy. De huiskamer, die als ‘zwevende kiezelstenen’ tussen twee verdiepingen hangt, valt op door zijn ronde vormen. Ze zijn zoals kiezels in een rivier, door erosie prachtig rond gevormd. Binnen zorgen vloeiende overgangen voor geborgen ruimtes vol intimiteit en rust.”

Unieke uitdaging
Projectmanager Tanja Goedbloed van het Radboudumc ziet het project als een uitdaging: “Normaal bouwen we rechte wanden met af en toe een ronde hoek, maar een volledig rond ‘hangend’ gebouw is toch echt anders. Met gangbare bouwmaterialen en technieken kunnen we niet uit de voeten. Daarom werken we samen met Jora Vision. Zij hebben ervaring met de bouw van bijzondere vormen. Ook de locatie, hoog hangend in de lucht van de lange gang, vraagt om afstemming met experts en de nodige voorzorgsmaatregelen.”

Ronald McDonald Huis Nijmegen
De huiskamer is onderdeel van Ronald McDonald Huis Nijmegen. Daar logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in het Radboudumc. Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis werft fondsen om het ziekenhuis kindvriendelijker te maken.