Digipunt. Foto: ETZ.

Ziekenhuispatiënten kunnen steeds meer zaken online regelen, zoals het maken van een afspraak of het inzien van het medische dossier. Maar sommige patiënten vinden digitalisering lastig. Voor die patiënten richten steeds meer ziekenhuizen een fysiek punt in.

Zo heeft het Elizabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) digipunten in eigen huis en bij Bibliotheek Midden-Brabant. Om nog meer mensen te helpen, zijn de openingstijden in april 2023 verruimd. Het ETZ wil patiënten helpen digitaal vaardiger te worden. Op een fysiek punt in het ziekenhuis kunnen zij terecht met vragen over patiëntenportaal MijnETZ en digitale patiëntfolders. Dat kan ook tijdens service-uren in Bibliotheek Midden-Brabant.

Vragen over MijnETZ

“Misschien gebruiken sommige patiënten MijnETZ nog niet omdat ze niet weten hoe ze met DigiD moeten inloggen. Of ze hebben wel een MijnETZ account, maar weten niet goed hoe het werkt. Ook kan het kan zijn dat ze niet weten hoe ze een digitale vragenlijst moeten invullen. Of de folder niet kunnen vinden, die ze moeten lezen voordat ze een onderzoek krijgen. Voor al dat soort vragen kijkt een medewerker op het DigiPunt met de patiënt mee”, licht projectleider Bente van Hattem van ETZ toe. Het DigiPunt van ETZ is gestart vanuit een pilot die liep van oktober 2022 tot en met maart 2023. Omdat hiermee veel patiënten geholpen waren is de pilot is nu omgezet in structurele hulp via het DigiPunt in het ziekenhuis, met verruimde openingstijden. Ook kunnen mensen voor hulp binnenlopen in alle vestigingen van Bibliotheek Midden-Brabant tijdens service-uren.

Franciscus opent Digipunten

Franciscus Gasthuis & Vlietland biedt steeds vaker zorg op afstand als dat kan en de patiënt dat wil. Dankzij verschillende digitale zorgoplossingen, zoals de Thuismeten app, BeterDichtbij voor beeldbellen en berichten sturen, hoeven patiënten niet altijd meer naar het ziekenhuis te komen. Omdat omgaan met digitale zorgoplossingen voor sommige patiënten lastig kan zijn is ook dit ziekenhuis gestart met een Digipunt, een fysiek punt waar patiënten terecht kunnen met vragen over het inloggen in het patiëntenportaal MijnFranciscus, het gebruik van BeterDichtbij en de Thuismeten app, het invullen van digitale vragenlijsten en het aanmaken van een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (digitaal dossier op zak). Er is een Digipunt in Franciscus Gasthuis (Rotterdam) en in Franciscus Vlietland (Schiedam) in de centrale hal. Ook kan het digipunt gebeld worden.

Bron: Persberichten ETZ en Franciscus Gasthuis & Vlietland