De wereldwijde zorg mag zich verheugen in een steeds grotere belangstelling van durfinvesteerders. Dit blijkt uit onderzoek van accountsorganisatie KPMG.
Uit het onderzoek van KPMG en CB Insights blijkt dat private investeerders in het derde kwartaal van dit jaar voor een bedrag van $ 1,46 miljard in de zorg investeerden.
“In de sector zagen we met name investeringen door grotere ondernemingen in de ‘late stage’ startups, de meer volwassen ondernemingen”, constateert Karina Kuperus, partner bij KPMG Plexus. Kuperus: “Zo investeerde Founders Fund $ 200 miljoen in Stemcentrx. Een bevestiging van het feit dat een aantal van oudsher op de technologie gerichte financiers flink aan het investeren is in zorginnovatie.”
Focus op kankerbestrijding
Het onderzoek laat zien dat de investeringen in de zorg in het afgelopen kwartaal duidelijk in het teken stonden van de strijd tegen kanker. Kuperus: “Met Immunocore en Stemcentrx als belangrijkste voorbeelden. Beide ondernemingen zitten in de ‘pre-revenue’ fase, wachten nog op officiële goedkeuring voor het gebruik van hun kankerbestrijdende geneesmiddelen en hebben nog belangrijke obstakels uit de weg te ruimen.
Essentieel is echter dat deze bedrijven met een totaal andere aanpak komen om kanker te bestrijden. Investeerders voelen zich steeds vaker aangetrokken tot een dergelijke aanpak. Afgezien van deze uitzonderlijk forse investeringen, zien we dat private financiers meer en meer belangstelling hebben voor investeringen die leiden tot meer efficiency in de zorg. Of het nu gaat om het zorgsysteem, de behandeling of de ontwikkeling van geneesmiddelen.
Zocdoc is hiervan een goed voorbeeld. Het bedrijf werd ‘beloond’ met een investering van $ 130 miljoen omdat het bedrijf zich bezighoudt met het ontwikkelen van een applicatie, die artsen in staat stelt efficiënter met hun kostbare tijd om te gaan.”