Hospital Leadership - vrouwelijke bestuurder houdt toespraak

Voor het eerst sinds 2014 is het percentage vrouwen in ziekenhuisbesturen gedaald, met 2%. Het aantal vrouwen is gelijkgebleven, maar het aantal RvB-functies is iets toegenomen en die stijging is geheel door mannen ingevuld. Dit blijkt uit de Hospital Leadership Monitor 2022. Kijkend naar functies in Raden van Bestuur en Raden van Toezicht samen is over de periode 2014 – 2021 een afvlakkende stijging te zien van 24% naar 39%. Van die toename werd maar 1% in het laatste jaar (tussen 2020 en 2021 dus) gerealiseerd.

Initiatiefnemer van de jaarlijse monitor is Nictiz-directeur Leonique Niessen. Zij brengt de Hospital Leadership Monitor sinds 2018 uit op persoonlijke titel, in samenwerking met professor Nardo van der Meer en professor Peter van der Voort van TIAS School for Business and Society. De gegevens duidend ziet zij dat de vanzelfsprekendheid van benoemingen van vrouwen in RvB’s afneemt en dat vrouwen hun aandeel veeleer in RvT’s leveren. Dat een stijging afvlakt noemt Niessen logisch, na jaren van een inhaalslag. Zij memoreert wel dat er nog steeds RvB’s zijn die uit twee mannen bestaan.

Kijkend naar het aantal vrouwelijke bestuursvoorzitters is eenzelfde trend zichtbaar. Van 2020 op 2021 daalde het aantal ziekenhuizen met een vrouwelijke RvB-voorzitter van 35% naar 30%, en die ontwikkeling is ook zichtbaar bij vrouwelijke RvT-voorzitters. Het aantal instellingen dat een minimaal aandeel van 30% vrouwen in de top nastreeft daalt niet. Dat ging in 2021 om 78% van de ziekenhuizen.

Over de Hospital Leadership Monitor

De Hospital Leadership Monitor is gebaseerd op de Female Board Index die sinds 2008 gepubliceerd wordt voor vrouwen in RvB en RvC van Nederlandse beursvennootschappen. TIAS is de business school van Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven.

>  Het volledige rapport vindt u hier