Het biotechnologiebedrijf BioNovion wordt overgenomen door het aan de Nasdaq genoteerde Aduro Biotech, Inc. uit Berkeley (Californië, U.S.A.).
BioNovion, begin 2012 opgericht door drie ex-MSD/Organon top wetenschappers dr. Wiebe Olijve, dr. Andrea van Elsas en dr. Hans van Eenennaam, ontwikkelt monoklonale antilichaamtherapieën tegen kanker, op basis van hun unieke platformtechnologie en expertise op het gebied van immuuntherapie van kanker.
BioNovion startte met de ontwikkeling van antilichamen op drie targets, welke door de oprichters van BioNovion in nauwe samenwerking met Nederlandse wetenschappelijke toponderzoekers van het NKI-AvL, AMC en UMCG in het kader van een Top Instituut Pharma programma ontdekt waren. Inmiddels heeft het bedrijf een aantal sterke productkandidaten en nieuwe ontwikkelprogramma’s in de productpijplijn, partnerships met grote spelers in de wereldwijde immuun-oncologie markt, en een team van 24 medewerkers.
BioNovion en alle medewerkers blijven op Pivot Park te Oss gevestigd. Aduro vestigt zich met deze overname in Europa en heeft de ambitie om hiermee haar positie in Europa verder te verstevigen. Met de overname is 29 miljoen euro gemoeid, exclusief extra inkomsten bij het bereiken van klinische mijlpalen. Een deel van het bedrag wordt in aandelen betaald.
Volgens Miriam Dragstra, directeur BOM Capital, luidt de overname van BioNovion een volgende groeifase in. “Samen met BLSF en de founders investeren we vanaf de oprichting in BioNovion. Zo hebben we BioNovion ondersteund in haar ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen verschillende soorten kanker. Dit is wat ons voor ogen stond bij de start van het Pivot Park: kennis behouden en ondernemerschap faciliteren in een internationaal werkveld. De founders van BioNovion zijn een mooi voorbeeld van wat wij zoeken: zij hebben het bedrijf succesvol opgebouwd en naar deze nieuwe fase gebracht.
Versnelling
“Wij geloven dat het cutting edge onderzoek en ontwikkeling van Aduro op het gebied van immuun oncologie perfect aansluit bij wat wij doen bij BioNovion. De mix van onze culturen en technologieën zal naar ons inzicht nieuwe krachtige gecombineerde benaderingen om kanker en andere ziektes te genezen opleveren” vertelt Andrea van Elsas, chief scientific officer van BioNovion.
Hans van Eenennaam, chief operating officer van BioNovion, voegt daaraan toe, “Beide bedrijven acteren in een sterk academisch netwerk in een ondernemende cultuur. We zijn enthousiast om deel uit te maken van hun team, om onze impact te verbreden en om versnelling aan te kunnen brengen in onze inspanningen om de producten in de kliniek te gaan testen.”
Life Sciences focus
“BLSF is blij met deze transactie. Wij hebben bijna vier jaar geleden in BioNovion geïnvesteerd in een hele vroege fase toen andere partijen dat niet durfden. We deden dat samen met de BOM”, vertelt Jan van der Hoeven, directeur van BLSF. “Wij geloofden vanaf het begin in de toegevoegde waarde die BioNovion in de Life Sciences markt heeft en dat wordt nu bevestigd”.
Pivot Park: life sciences community Oss
BioNovion is één van de succesvolle spin-offs op de Pivot Park campus. Pivot Park was het antwoord van de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Oss en de BOM op de inkrimping van MSD. Het park ontwikkelt zich tot een inspirerende campus voor open innovatie in de life sciences. Voor starters én bestaande ondernemingen. BioNovion was een van de eerste huurders van Pivot Park. De overname van dit bedrijf laat des te meer zien dat het park een broedplaats is voor ondernemers in internationaal baanbrekend farmaceutisch onderzoek. Op Pivot Park zijn momenteel 33 bedrijven gevestigd en zijn er 350 mensen werkzaam.
BOM Capital
BOM Capital is de investeringstak van de BOM. Zij heeft 250 miljoen onder beheer en heeft geïnvesteerd in enkele fondsen en in 45 portfolio-ondernemingen, waarvan 15 in Life Sciences en Medtech.
BLSF
BLSF is een investeringsfonds dat zich specifiek richt op de Life Science sector. BLSF stimuleert en versterkt duurzame Life Science bedrijvigheid in Brabant.