De iGEM (international Genetically Engineered Machine) competitie is een hoogstaande, internationale wedstrijd binnen de synthetische biologie, opgericht door MIT (Massachusetts Institute of Technology). Dit jaar nemen meer dan 370 internationale academische teams deel aan de iGEM-competitie. De teams zullen technieken uit de synthetische biologie gebruiken om problemen in de hedendaagse wereld aan te pakken.

De wedstrijd, de Giant Jamboree, zal plaatsvinden in het Hynes Convention Center in Boston van 31 oktober tot 4 november 2019. Gedurende deze wedstrijd presenteren alle teams hun projecten en resultaten aan meer dan 4000 deelnemers, studenten, wetenschappers en bedrijven binnen de synthetische biologie en biotechnologie. Veel van deze projecten zijn door de jaren heen succesvol gebleken; iGEM projecten hebben vaak tot wetenschappelijke publicaties geleidt en start-ups.

De TU/e neemt al acht jaar met succes deel aan de iGEM competitie en heeft prijzen behaald voor bijvoorbeeld Best New Application en Best Innovation in Measurement. Mede door de deskundige begeleiding vanuit de academische staf van het Institute for Complex Molecular Systems (ICMS) en het succes van voorgaande jaren, zijn wij ervan overtuigd ook dit jaar een succesvol project neer te zetten.

 

Het doel voor 2019 is om antibioticaresistentie tegen te gaan. Antibioticaresistentie zal over dertig jaar een van de grootste bedreigingen zijn voor de wereldwijde gezondheid. Dit zou betekenen dat in 2050 tien miljoen mensen in Europa en de VS alleen zullen sterven vanwege antibioticaresistentie. Dit probleem willen wij aanpakken door de diagnostiek te verbeteren met behulp van een point-of-care bacteriofaag gebaseerde detectiemethode om snel en specifiek bacteriën te detecteren.