Vier studenten en twee docenten van Hogeschool Rotterdam hebben op uitnodiging van 3M in Düsseldorf een nieuwe infuusspalk voor zeer vroeg geboren kinderen

die verpleegd worden op een neonatale intensive care, ontwikkeld.

Maurits (student Gezondheidszorg Technologie), Liza en Cindy (studenten Ergotherapie) en Marjolein (student Industrieel Product Ontwerpen) kozen tijdens hun minor Zorgtechnologie voor het herontwerpen van een infuusspalk.

In acht weken tijd hebben de studenten Zorgtechnologie onder begeleiding van Ronald van Gils (hoofddocent Industrieel Product Ontwerpen) en in samenwerking met Onno Helder (Erasmus MC-Sophia en de opleiding hbo-Verpleegkunde) ontwerpen bedacht die passen bij deze bijzondere patiëntengroep.

Presentatie
Het werkbezoek in Düsseldorf startte met een presentatie door 3M van door hun ontwikkelde nieuwe producten op het gebied van gezondheidszorg en plaktechniek. Onno Helder gaf twee presentaties: één over een lopend onderzoek met een infuusdesinfectiedop en vervolgens over de patiëntengroep waarvoor een passende spalk ontwikkeld moet worden. Daarna presenteerden de studenten het pakket van eisen waaraan de te gebruiken materialen moeten voldoen.

Mogelijke prototypes
De volgende ochtend is gewerkt aan mogelijke prototypes voor een spalk. De kennis van de verschillende mensen werkte daarbij zeer stimulerend. Met de meegebrachte 3D-printer konden ideeën meteen worden omgezet in modellen en worden getest op een kleine pop. Onno Helder: “We kijken terug op een zeer geslaagde werkbezoek aan 3M. In een andere zeer professionele omgeving intensief samenwerken werkt als een snelkookpan voor goede ideeën.

Bron: Hogeschool Rotterdam