Vorig jaar startte Alward van Ruiten, orthopeed bij Treant, met zijn deelname aan de studie ‘Stemless Shoulder System’. Een studie waarbij een nieuw type schouderprothese wordt geplaatst, in plaats van het huidige ontwerp. Bijna twintig patiënten kregen het afgelopen jaar bij Treant het nieuwe soort schouderprothese geplaatst.

Waar het traditionele ontwerp met behulp van een steel in het bot wordt geplaatst, is dit bij het nieuwe ontwerp niet het geval. Het nieuwe ontwerp van de prothese, die de kop van het bot vervangt, wordt met vier stevige, korte pinnen bevestigd in het bot. Door deze manier behoudt de patiënt een groter deel van zijn eigen botmassa in zijn opperarmbeen. Een ander voordeel is dat er bij plaatsing van deze prothese minder bloedverlies is omdat, in tegenstelling tot de oudere wijze, de schacht van het opperarmbeen niet geopend wordt.

 

De doelgroep voor de studie was groot. Iedereen tussen de 20 – 80 jaar met intacte schouderspieren kwam in aanmerking voor deelname. Dit gold niet voor patiënten met botziektes of ernstige osteoporose, omdat hun kwaliteit van botten een dergelijke operatie niet aankonden.

 

Niet alleen Treant, maar meerdere ziekenhuizen deden mee met de betreffende studie. Alhoewel resultaten en wetenschappelijke onderbouwing van de mogelijke voordelen nog een aantal jaren op zich laten wachten, is Van Ruiten optimistisch. ‘Het feit dat er minder bloedverlies is bij plaatsing van dit nieuwe type stemt mij positief, omdat dit beter is voor het herstel van de patiënt na de operatie. Daarnaast is het behoud van een groter deel van het bot, doordat er geen steel in de schacht geplaatst hoeft te worden, ook gunstig, omdat het bot zo minder kwetsbaar is.’

 

Henk Kwint (79) is vorig jaar geopereerd door Van Ruiten. Hij ging meteen in op het voorstel van Van Ruiten om deel te nemen aan de studie. ‘Toen de dokter mij vroeg of ik de andere schouderprothese wilde proberen, zei ik meteen ja. Ik had gewoon vertrouwen in hem.’ Een jaar later kijkt Kwint positief terug op de operatie: ‘De pijn is weg en daardoor heb ik weer plezier in het klussen als vrijwilliger bij het Leger des Heils en Vluchtelingenwerk.’

 

Van Ruiten verwacht dat de nieuwe schouderprothese in de toekomst de norm is voor alle orthopeden, wanneer blijkt dat de uitkomsten van de studie positief zijn.

 

Foto: Bianca Verhoef Fotografie