Onderzoekers dr. Bart Westerman en dr. Rob Wolthuis van Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam hebben financieringgekregen van de Maurits en Anna de Kock Stichting voor de aanschaf van de Tecan D300e drug printer. Dit is een soort inkjet printer die heel nauwkeurig haardikke druppeltjes medicijn kan “printen” op tumorcellen. Hierdoor is heel precies het effect van medicijncombinaties op de overleving van kankercellen te bepalen.

“We hebben in Amsterdam UMC een methode ontwikkeld om door middel van computerberekeningen (algoritmes)  unieke medicijncombinaties te kiezen die passen bij de unieke eigenschappen van de tumorcellen van een patiënt. Deze methode is gebaseerd op het in kaart brengen van cellulaire processen aan de hand van DNA en medicijngevoeligheidsmetingen. Hiermee is in te schatten in hoeverre de medicijncombinatie aan gaat slaan. Zo wordt de nu gebruikelijke “one size fits all” aanpak vermeden en voorkomen dat eerst alle miljoenen combinatiemogelijkheden moeten worden uitgetest om tot de juiste medicijncombinatie te komen,” aldus Westerman.

Het apparaat is inmiddels geïnstalleerd en kan worden gebruikt door onderzoekers van het Cancer Center Amsterdam voor medicijncombinatie-experimenten.

Bron: VUmc