Het nieuwe Erasmus MC is een “medische stad” in een stad waarvan de skyline wordt bepaald door hoge, vaak bijzondere gebouwen. In dit artikel kijkt de redactie van FMT Gezondheidszorg in Rotterdam niet naar de hoogte, maar naar de vloer van de nieuwbouw.

 

Meer dan 20.000 mensen maken dagelijks gebruik van de boulevards, lanen en pleinen binnen het nieuwe Erasmus MC. Niet alleen patiënten, bezoekers en medewerkers, maar ook buurtbewoners die het Erasmus doorkruizen om sneller hun plaats van bestemming te bereiken. Of buurtbewoners die in één van de winkels hun boodschappen doen. De binnenstraten in het Erasmus MC zijn dan ook meer dan “verkeersaders” om de diverse locaties in het grootste universitaire ziekenhuis van Nederland te bereiken; het zijn grootstedelijke boulevards, lanen en pleinen met veel groenvoorzieningen, veel daglicht en een uitstekende akoestiek die op natuurlijke wijze deel uit maken van de stad Rotterdam. De reden dat we deze fraaie binnenstraten bezochten zijn de terrazzovloeren; gemaakt door Eterno Minerals of the World.

 

Honderden jaren
Voor wie het niet (meer) weet. Terrazzovloeren zien we al in gebouwen van honderden jaren oud. En vaak geldt; hoe ouder het gebouw, hoe mooier de terrazzovloer. Terrazzo is ontwikkeld in Venetië door arbeiders die restmaterialen uit de marmergroeven gebruikten voor de terrassen rond hun huizen. In Nederland zien we terrazzo vanaf de tweede helft van de 19e eeuw worden toegepast in openbare gebouwen zoals ziekenhuizen, stations, maar ook in kerken en kloosters. De vloeren van Eterno zijn een cementgebonden materiaal waarin gebroken toeslagmaterialen zoals graniet, marmer en grint zijn verwerkt. Nadat het materiaal is gestort en uitgehard wordt het terrazzo gepolijst. De mate waarin dat gebeurt bepaalt voor een belangrijk deel de uitstraling.

 

Cor Hoogeveen, CEO van Eterno Minerals of the World, kwam voor het eerst in contact met EGM architecten, de ontwerpers van het nieuwe Erasmus MC, tijdens een vloerenbeurs in Den Bosch. ‘Dit contact resulteerde erin dat we in 2012 de eerste fase van 5500 m2 vloer in het Erasmus MC hebben gelegd. In 2017 zijn we met de tweede fase begonnen, die in november is afgerond. In totaal hebben we op de tweede fase negen maanden gewerkt. We waren niet de goedkoopste aanbieder. Maar men koos toch voor onze vloeren vanwege de uitstraling, de lange levensduur en het feit dat ze onderhoudsarm zijn. Door de lange levensduur en het geringe onderhoud zitten onze vloeren na een periode van drie jaar al kostentechnisch op hetzelfde niveau als die van andere aanbieders. Over een langere periode wordt dat voordeel steeds groter. Andere aspecten die meespeelden in het besluit om voor Eterno vloeren te kiezen waren veiligheid, hygiëne en duurzaamheid.”

 

Duurzaam bouwen
Het nieuwe Erasmus MC is zo duurzaam mogelijk gebouwd; denk hierbij aan het bouwmateriaal, bouwmethoden, energieverbruik etc. De terrazzovloeren van Eterno passen perfect in dit streven naar duurzaam bouwen. Veel bedrijven die terrazzovloeren produceren voegen aan het materiaal chemische stoffen toe. Dat gebeurt niet bij Eterno. Bij eventuele verwijdering van de vloer is deze dan ook volledig recyclebaar en is het restmateriaal opnieuw te gebruiken voor bijvoorbeeld betonmortel. Hoewel de productie van cement een relatief hoge CO2-emissie kent, valt dat nadeel weg als je dat afzet tegen de lange levensduur. Maar ook de moderne productietechnieken van Eterno dragen bij aan een verdere CO2 reductie. Hoogeveen: ‘Wij maken gebruik van een innovatieve mengunit waardoor we een cementreductie van 20 procent realiseren. Door deze mengunit reduceren we de uitstoot van CO2/m3 met 39 procent. Daarnaast is het Noorse graniet dat we in de vloeren van het Erasmus hebben verwerkt door een uniek winningsproces volledig CO2 neutraal.’

 

Indrukwekkende referentieprojecten
‘Er worden ook expoxygebonden terrazzovloeren gemaakt. De uitstraling van deze vloeren is plastic. Men loopt bij deze vloeren niet over steen, maar over een laklaag die meer onderhoud vereist. De vloeren van Eterno hebben dat onderhoud niet nodig omdat ze volledig van steen zijn. Door de jaren heen wordt terrazzo door het intensieve gebruik voortdurend gepolijst waardoor het een steeds mooiere uitstraling krijgt’, aldus Cor Hoogeveen die als betontechnoloog zo’n tien jaar geleden besloot om een bedrijf te starten dat zich specialiseert in terrazzo. Inmiddels staan diverse indrukwekkende referentieprojecten zoals het hoofdkantoor van de Rabobank en de zogenoemde JuBi-torens (het grootste rijksgebouw van Nederland) op de website van Eterno. Binnenkort hoopt Eterno te starten met de vloeren van een nieuw metrostation in Qatar. Er waren wereldwijd drie bedrijven uitgenodigd.

 

De vloeren van de binnenstraten in het Erasmus MC worden gekenmerkt door een zachte groen grijze kleur. In een aantal ruimtes zien we een variatie door gepolijste en niet-gepolijste panelen. De afwerking daarvan is een vak apart omdat er uiteraard tussen de verschillende panelen geen hoogteverschil mag ontstaan. Bijzonder zijn ook de terrazzotrappen in de diverse ruimtes die in samenwerking met Tomaello zijn vervaardigd. Cor Hoogeveen: ‘EGM architecten wilde een stoere vloer, die een beetje een industriële uitstraling mocht hebben. In elk geval moest het een unieke vloer worden, maar geen vloer die patiënten te veel zou prikkelen. Het zijn mooie, rustige vloeren geworden die bijdragen aan de warme beleving van “het straatbeeld” van het Erasmus MC.’

Bron: FMT Gezondheidszorg