In het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is sinds eind 2020 een centraal monitoringscentrum ingericht. “Geneeskundestudenten monitorden data die via de CoronaCheck-app bij ons binnenkwamen. Ze belden mensen om door te vragen over de klachten. Dat werkte zo goed dat we besloten ook andere ziektebeelden centraal te monitoren” vertelt Marco van Geffen, projectleider Strategie en unithoofd Monitoringscentrum aan Dutch Health Hub.
Na die voorloper is het monitoringscentrum van JBZ nu uitgebreid naar meer dan vijftien aandoeningen bij dertien verschillende specialismen. In het monitoringscentrum komen de resultaten binnen van thuismetingen van ruim achthonderd patiënten. Ook lopen er vier pilots en zijn nieuwe thuismonitoringsprogramma’s in voorbereiding.
Meer regie voor patiënt
“We vergroten de eigen regie van patiënten”, vertelt Van Geffen. “Ze krijgen op maat gemaakte zorg, meer ziekte-inzicht en hoeven minder vaak naar het ziekenhuis voor controles.” Bij hartfalen leidt thuismonitoring bijvoorbeeld tot fors minder opnames. “En als patiënten tóch worden opgenomen, is de duur van die opname bijna de helft korter.”
Tips voor invoeren thuismonitoring
Van Geffen heeft een aantal tips voor organisaties die ook met thuismonitoring aan de slag willen. “Zorg allereerst voor een goede visie op thuismonitoring. Verder zijn gemotiveerde zorgprofessionals belangrijk, zoals enthousiaste verpleegkundigen en geneeskundestudenten. En de belangrijkste tip: zorg dat het monitoringscentrum dicht bij de zorgprofessionals is gehuisvest en werk intensief samen met de collega’s in het netwerk.”
Lees het hele interview op Dutch Health Hub