Het idee van onder andere LUMC-professor Dick Oepkes om met een 3D-printer open ruggetjes te dichten bij ongeboren kinderen is door het tijdschrift Kijkverkozen tot het beste Nederlandse tech-idee van dit jaar. Dat is op woensdag 16 november bekend geworden.

Als een foetus een open ruggetje heeft, kan dat na de geboorte leiden tot verlamming en andere gezondheidsproblemen. Oepkes werkt met collega’s van het Erasmus MC in Rotterdam en de TU Delft samen aan een hypermoderne oplossing voor dit probleem. Met een 3D-printkop willen zij het open ruggetje voorzien van een beschermend kapje.

Hoe werkt het?
Een naald wordt aangesloten op een 3D-printer en vervolgens door de buik in de baarmoeder gebracht. Het onderste deel van de naald is gedeeltelijk beweegbaar en is te bedienen door een chirurg. Als hij of zij de naald in positie heeft gebracht, print deze binnen een paar minuten tijd een beschermd kapje over het open ruggetje van de foetus. Zo’n kapje groeit met een foetus mee en beschermt de zenuwen tijdens de rest van de zwangerschap.

‘Eye-opener’
Volgens het tijdschrift Kijk kwam het innovatieve idee overtuigend als winnaar uit de bus. Jurylid Herbert Blankesteijn noemde het ‘een eyeopener’. “Ik volg het 3D-printen behoorlijk, maar dit had ik nooit eerder gezien. Als je nagaat wat voor ellende het kan voorkomen, verdient dit een groot podium.”

Bron en foto: LUMC