Het Zwitsers-Nederlandse bedrijf Xeltis krijgt €15 miljoen aan financiering uit het Horizonprogramma van de European Innovation Council (EIC). Het bedrag is opgebouwd uit een subsidie- en een vermogenscomponent. Het dient om het klinische proefprogramma voor Xeltis’ XABG-apparaat te ondersteunen, de allereerste herstellende coronaire bypass-transplantaat (CABG).
Xeltis ontwikkelt implanteerbare bloedvaten, die het eigen weefsel van de patiënt tijdens het genezingsproces koloniseert. Van kunstmatige implantaten veranderen zij in lichaamseigen gezonde, levende vaten. Hetzelfde principe is toepasbaar om ook hartkleppen te ontwikkelen. De Xeltis-implantaten worden gemaakt van supramoleculaire polymeren. Met ‘electrospinning’ ontstaat een microstructuur die weefselvorming mogelijk maakt. Dit proces heeft de naam ‘Endogeen Weefselherstel’ (Endogenous Tissue Restoration, ETR) gekregen.
Veilig alternatief
Jaarlijks ondergaan circa 1 miljoen patiënten een bypassoperatie, doorgaans vanwege een vernauwde kransslagader. Bij de huidige CABG-chirurgie maakt de opererend arts gebruik van bloedvaten van de patiënt: een deel van een slagader uit de borstkas, een ader uit het been, een slagader uit de onderarm, of een combinatie van deze bloedvaten. Het complicatierisico dat gemoeid is met het oogsten van eigen bloedvaten is te elimineren als er een alternatief komt in de vorm van XABG, met regeneratieve technologie.
Eindhovense roots
De technologie van Xeltis vindt zijn oorsprong deels in het onderzoek van de TU Eindhoven. Het bedrijf heeft nog altijd een binding met de Eindhovense onderzoeksinstelling. Een van de twee hoofdvestigingen bevindt zich op de TU/e-campus en hun R&D in vindt ook in Eindhoven plaats.
Xeltis is een van de 99 Europese innovatieve start-ups die via het Horizonprogramma van de EIC worden gefinancierd. Deze fondsen zijn bedoeld om veelbelovende technologieën op de markt te helpen brengen. Bij de toekenning aan Xeltis speelt mee dat het ETR-procedé mettertijd vele soorten implantaten kan verbeteren. CEO Eliane Schutte licht op de Xeltis-site toe: “We zijn zeer verheugd over de uitstekende steun van Europese instellingen aan onze technologie voor restauratieve medische hulpmiddelen. Het potentiële voordeel van onze CABG-applicatie is duidelijk en de laatste stappen naar de markt binnen handbereik, dankzij deze ondersteuning van €15 miljoen.”