Arts-onderzoeker Mariëlle Jaspers heeft onlangs twee keer een eerste prijs gewonnen met haar onderzoeken naar brandwonden.


Ze heeft haar onderzoeken uitgevoerd in het Rode Kruis Ziekenhuis.

Beste samenvatting en poster
Op 25 september mocht Mariëlle Jaspers een prijs in ontvangst nemen tijdens de VU Science Exchange Day 2015. Tijdens deze dag presenteerden alle promovendi en onderzoekers van de VU een samenvatting van hun onderzoeken aan elkaar via posters. Mariëlle Jaspers heeft de prijs gekregen voor de combinatie van beste samenvatting en poster.  De jury vond de inhoud van de poster en de samenvatting goed met elkaar overeenkomen en prees haar voor de begrijpelijke uitleg en de relevantie van het onderzoek.
 
Haar onderzoek ging over een nieuwe techniek om brandwondendiepte te meten. Dit wordt o.a. met behulp van een thermografie camera gedaan. Deze camera meet de temperatuur van de brandwond: hoe warmer een brandwond voelt, hoe meer doorbloeding er nog in tact is. Diepere brandwonden hebben minder doorbloeding. De camera blijkt dus in staat aan de hand van de temperatuur onderscheid te maken tussen verschillende brandwondendieptes.
Beste mondelinge presentatie
Op 3 oktober 2015 ontving ze de eerste prijs op de Wetenschapsdag van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Tijdens deze dag werden er dertig presentaties over allerlei onderwerpen binnen de plastische chirurgie gegeven. Mariëlle Jaspers kreeg de prijs voor beste mondelinge presentatie.
Ze presenteerde kort en bondig de uitkomsten van haar onderzoek over vettransplantatie bij littekens. Bij ernstige brandwonden is vaak het laagje vet tussen spieren en huid verdwenen. Daardoor kleven getransplanteerde huid en spieren op het bot, waardoor het litteken strak kan aanvoelen. Door een vettransplantatie wordt de vetlaag hersteld en voelt het litteken veel soepeler aan.
Op de foto: Arts-onderzoeker Mariëlle Jaspers met het certificaat van NVPC.
Bron: Rode Kruis Ziekenhuis