WEGIZ - Shutterstockafbeelding arts met uitwisselingsgraphic

Onlangs is het 2 miljoenste radiologische onderzoek uitgewisseld via het Twinn Portaal. Dit landelijk dekkende digitale netwerk maakt het voor zorginstellingen mogelijk om makkelijk en veilig radiologische onderzoeken onderling uit te wisselen. Alphatron Medical startte met de uitrol van het Twinn Portaal in het voorjaar van 2020. In minder dan twee jaar tijd heeft het Twiin Portaal de zorg al stapels gebrande dvd’s en een vermogen aan koerierskosten bespaard. Daarnaast heeft het zorgprofessionals veel extra tijd opgeleverd.

Het Twiin Portaal van Alphatron komt voort uit het project Twiin DVDexit. Dit project heeft als doel het gebruik van dvd’s voor de uitwisseling van radiologische onderzoeken uit de zorg te bannen. In één jaar tijd waren alle ziekenhuizen en vele klinieken aangesloten op het netwerk. Het Twiin Portaal is hiermee het grootste en meest gebruikte digitale uitwisselingsnetwerk van de zorg in Nederland geworden.

Meer dan 140.000 onderzoeken per maand

Sinds de uitrol van het landelijke netwerk, hebben de aangesloten Nederlandse zorginstellingen onderling dus al 2 miljoen onderzoeken digitaal uitgewisseld. Patrick Zondag, Directeur Alphatron Medical Imaging laat weten: “We zien een ongekende groei van het aantal onderzoeken dat via het Twiin Portaal wordt gedeeld. Maandelijks zijn dat er regelmatig meer dan 140.000. Dat waren anders allemaal dvd’s geweest. Verpakt in plastic hoesjes en papieren enveloppen met het risico om in het logistieke proces vermist te raken. Met het Twiin Portaal ontvangt de radioloog nu snel de volledige onderzoeken van patiënten uit een ander ziekenhuis.”

Tevreden gebruikers

Volgens eigen tevredenheidsonderzoek van Alphatron Medical onder de zorginstellingen die zijn aangesloten op het Twiin Portaal blijkt groot enthousiasme. Een grote groep gebruikers kan zelfs niet meer zonder, vanwege de hoge mate van integratie, de workflow, het gebruiksgemak en de bedrijfszekerheid. Ook de snelheid van het versturen en ontvangen van onderzoeken kreeg een ruime voldoende. Alphatron Medical betrekt zorginstellingen zoveel mogelijk bij de doorontwikkeling van het Twiin Portaal.

Project Twiin DVDexit

Het project Twiin DVDexit startte in 2019 om een landelijk netwerk te bouwen waarmee zorginstellingen radiologiebeelden en -verslagen digitaal kunnen uitwisselen. Nog vaak werd gevoelige patiëntinformatie op schijfjes gebrand en rondgestuurd. Dat kostte veel tijd en dvd’s raakten geregeld kwijt. In het voorjaar van 2020 viel de keuze op Alphatron Medical als leverancier om dit landelijk dekkende netwerk te bouwen. Het lukte het Rotterdamse bedrijf om in korte tijd alle ziekenhuizen en vele klinieken aan te sluiten op het Twiin Portaal en nog steeds worden nieuwe zorginstelling toegevoegd.