Schoonheidsspecialisten geven op 5 oktober door het hele land belangeloos verwenbehandelingen aan mensen met kanker.
De actie heeft als doel om nog meer mensen met deze ziekte te ondersteunen bij hun uiterlijke verzorging. Uiterlijke veranderingen hebben invloed op het welzijn van patiënten met kanker. “Ik herkende mezelf niet meer in de spiegel, ik vond het heel erg om er echt ziek uit te zien”, aldus Pauline (ex-borstkankerpatiënt). Stichting Look Good Feel Better vraagt aandacht voor dit onderwerp tijdens de actie ‘Geef een glimlach cadeau’.
Prof. Dr. Irma Verdonck, hoogleraar Psychosociale oncologie (Vrije Universiteit en VU medisch centrum): “Veel mensen die behandeld worden voor kanker hebben te maken met veranderingen in het uiterlijk. Dat kan heel vervelend zijn en maken dat iemand zich onzeker gaat voelen of zich zelfs gaat terugtrekken uit het sociale leven.” Look Good Feel Better stelt alles in het werk om mensen met kanker te helpen bij hun uiterlijke verzorging. Naast de actie ‘Geef een glimlach cadeau’ organiseert de stichting het hele jaar door workshops uiterlijke verzorging in ziekenhuizen. Hier leren mensen met kanker hoe zij hun huid het beste kunnen verzorgen en hoe zij hun gezicht kunnen opmaken zodat ze er weer uitzien als zichzelf.
Dr. Carolien Smorenburg, afdeling Medische oncologie (Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis Amsterdam): “Goede verzorging van jezelf maakt dat je je beter voelt. En iemand die zich prettiger voelt, kan de behandeling beter aan. Goede verzorging van jezelf heeft echt niets met overbodige luxe te maken, maar is een belangrijk onderdeel van zorg voor zieken, net zoals goede voeding, voldoende rust naast regelmatig bewegen en het vermijden van veel stress. In het Antoni van Leeuwenhoek, waar ik werk, worden regelmatig workshops van Look Good Feel Better gehouden.
Ik vind het essentieel dat deze workshops kosteloos aangeboden kunnen blijven worden in alle ziekenhuizen met een oncologische afdeling. Het is onderdeel van goede oncologische zorg.”
Deze landelijke actiedag wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd. Ervaren schoonheidsspecialisten werken belangeloos mee. Bij hen kunnen cadeaubonnen worden gekocht (Euro 25,-). Hiermee kan een dierbare met kanker een verwenbehandeling krijgen bij de schoonheidsspecialist. De totale opbrengst gaat naar stichting Look Good Feel Better. De landelijke actie wordt ondersteund door ANBOS (Brancheorganisatie Schoonheidsverzorging) en de Nederlandse Cosmetica Vereniging en is een initiatief van stichting Look Good Feel Better.