Met zijn uitvinding Printhese, wint Roel Deden de James Dyson Award 2015; hij heeft de conventionele armprothese onder de loep genomen en deze opnieuw ontworpen.
Conventionele armprotheses zijn duur, zwaar en moeilijk hanteerbaar waardoor gebruikers ervan vaak net zo lief geen prothese dragen. Door gebruik te maken van een 3D-printer is Printhese licht, comfortabel en kost deze maar 300,- euro. Daarnaast heeft Roel ervoor gekozen gebruik te maken van een instrument in plaats van een ledemaat na te bootsen, waardoor het afhandelen van taken gemakkelijk gaat.
Probleem
Lianne Scheepers – een vriendin van Roel Deden – verloor haar arm aan de gevolgen van botkanker. Toen Roel hoorde van de ongemakken en hoge kosten van haar armprothese, besloot hij nader onderzoek naar protheses te doen. De oorspronkelijke prothese van Lianne heeft een fitting gemaakt van glasvezel en bevat titanium onderdelen. Met behulp van brede banden is deze om haar schouder heen bevestigd. Deze prothese kostte ongeveer 8000,- euro en het duurde 6 maanden om deze te maken aangezien het productieproces ervan erg arbeidsintensief is.
Uiteindelijk heeft Lianne haar oorspronkelijke prothese nooit gebruikt omdat deze té zwaar en oncomfortabel bleek. De vering in de haak maakte het moeilijk in te schatten hoeveel kracht overgedragen werd naar de objecten die ze vastgreep. Omdat het ook zodanig lang duurde voordat ze haar prothese had, was ze al gewend aan haar nieuwe eigenbeeld zonder arm. De vorm van een arm was daarom achterhaald, evengoed als de rubber hand die bij de prothese werd geleverd.
Oplossing & Toepassing:
“Ik ben altijd al gefascineerd geweest door producten die een relatie aangaan met het lichaam. Protheses zijn daarbij extra interessant omdat je een vaardigheid terugkrijgt of zelfs verbetert. Toen ik Lianne’s probleem zag en hoorde wat het had gekost om haar prothese te maken besloot ik dat het simpeler en goedkoper moest kunnen”, aldus Roel Deden
Printhese bestaat uit enkele onderdelen die met drie standaard schroeven in elkaar kunnen worden gezet. Met een flexibele textiele band wordt de prothese aan de stomp bevestigd. Vervolgens kan deze versteld worden afhankelijk van lengte en werkhoogte. In wezen, is het product een grote tang die wordt open- of dichtgeknepen tussen de torso en bovenarm. Verschillende holtes in de bek van de tang zorgen ervoor dat het makkelijk wordt om objecten van verschillende grootte vast te pakken. Het lichtgewichte ontwerp maakt het mogelijk om de Printhese voor langere tijd zonder ongemak te dragen. Gezien de modulaire natuur van het instrument, kan deze voor veel verschillende functies gebruikt worden.
Omdat Printhese gebruik maakt van 3D-print techniek kan deze gemakkelijk en snel gemaakt worden. Ook kunnen er hierdoor gemakkelijk aangepaste onderdelen gemaakt worden. De kosten van de Printhese liggen daarom ook rond de 300,- euro. Conventionele armprotheses kosten rond de 8000,- euro.
“De Printhese is licht, iedereen past hem en hij is gemakkelijk aan en uit te doen. Dat het een 3D-printbaar ontwerp is, maakt het makkelijk om deze te produceren en de vorm aan te passen voor andere functies.” – Roel Deden
Over Roel Deden
Roel Deden (1987, Haarlem) studeerde in 2013 af aan de Design Academy in Eindhoven. Al van jongs af aan hield hij ervan te tekenen en te schetsen. Tijdens zijn studie is zijn interesse voor het ontwerpen en ontwikkelen van producten gegroeid. Hij wenst verder te gaan met het ontwikkelen van producten en zijn vaardigheden in te zetten om mensen te helpen en problemen op te lossen middels zijn ontwerpen.
James Dyson Award
‘Ontwerp iets waarmee een probleem opgelost wordt’: de James Dyson Award daagt jonge ingenieurs en wetenschappers van over de hele wereld uit om hun probleemoplossende ontwerpen verder te ontwikkelen. Dit jaar kunnen voor het eerst ook studenten uit Azië, Hong Kong en Taiwain, deelnemen.

De Award is op zoek naar inzendingen die creatief en duurzaam zijn. Deelnemers worden aangemoedigd om meer te doen met minder en rekening te houden met het milieu bij het ontwerpen. En dus minder grondstoffen te gebruiken, minder energie te verbruiken en technologie te ontwikkelen die beter presteert en langer meegaat.
‘Jonge ingenieurs en productontwikkelaars kunnen de wereld veranderen. Elk jaar schrijven studenten zich in voor de James Dyson Award met opmerkelijke oplossingen voor problemen uit het echte leven, allemaal benaderd vanuit een verschillende invalshoek.  Geen probleem is te groot en de eenvoudigste oplossingen zijn vaak de beste – gebruik de award als een springplank om jouw uitvinding te commercialiseren. ’ James Dyson.
De internationale winnaar van vorig jaar was James Roberts, een 23-jarige student van de Loughborough University, V.K. Zijn winnende uitvinding was MOM, een opblaasbare couveuse voor ontwikkeligslanden. De MOM biedt dezelfde prestaties als een 30.000 Britse pond kostende moderne couveuse, maar kan al voor 250 Britse pond geproduceerd, getest, en naar de gewenste locatie gebracht worden. James is zijn uitvinding momenteel verder aan het testen en verdere prototypes aan het ontwikkelen.
‘Door deel te nemen aan de James Dyson Award kreeg MOM international aandacht. De reacties en de steun was ongelofelijk, waardoor de stap zetten naar commercialisatie een stuk makkelijker is. Ik hoop MOM dan ook snel op grote schaal te kunnen gaan produceren.’ James Roberts
De Belgische winaar van vorig jaar was VAX-ID , een innovatief en gebruiksvriendelijk injectie-apparaat waarmee je sneller, efficiënter en pijnloos kan vaccineren.