Onlangs droegen Arno Roest en Mark Hazekamp (LUMC) een 3D-geprint hartmodel over aan Museum Boerhaave. Het hartmodel diende als voorbereiding op een zeer gecompliceerde operatie op Jasmijn, die destijds drie maanden oud was.

In de zomer van 2014 opereerde kinderhartchirurg Mark Hazekamp (LUMC) voor het eerst een jong babyhart nadat hij de operatie voorbereid had met behulp van een 3D-geprint hartmodel van het kindje. Hier bestonden geen handboeken of protocollen voor. In de wereld van de hartchirurgie was het dan ook een unieke operatie. Het gaat nog steeds goed met Jasmijn, die nu 2,5 jaar oud is.

Museum Boerhaave nam contact op met de artsen, met de vraag of het hartmodel deel kon uitmaken van de museumcollectie. In het bijzijn van de ouders, Jasmijn en haar broer overhandigden de artsen Arno Roest (kindercardioloog) en Mark Hazekamp het model aan de directeur van Museum Boerhaave, Dirk van Delft. De familie kreeg een levenslang abonnement op het museum en de ouders zijn verheugd dat zij het hartmodel straks altijd kunnen bezichtigen.

Jasmijn
Jasmijn had een ingewikkelde hartafwijking, met onder andere een vernauwde aortaboog, een opening tussen de hartkamers, een rechter hartkamer met dubbele uitgang en een omgekeerde stand van de grote slagaders. Opereren was noodzaak, maar hoe? De vraag was of dit hart zodanig geopereerd kon worden dat er twee werkzame hartkamers overbleven, of dat er maar één werkzame hartkamer kon overblijven. Daarom werd in samenwerking met de afdeling Radiologie van het LUMC een CT-scan gemaakt en aan de hand van deze scan werd een 3D-geprint model van het hart van Jasmijn. Zo konden de artsen de beste manier om te opereren kiezen.

Museum Boerhaave
Museum Boerhaave geeft het 3D-geprinte hartmodel een plek in de nieuwe vaste presentatie. Op dit moment ondergaat het museumgebouw een renovatie. De tijdelijke sluiting biedt de mogelijkheid tot een herinrichting van de collectie, met als doel een sterkere betrokkenheid van het publiek. Ook hedendaagse ontwikkelingen komen aan bod, inclusief vragen die ze oproepen. Het 3D-geprinte hartmodel zet aan tot discussie over de toekomstige mens en past naadloos in het vernieuwde Museum Boerhaave. In november heropent het museum zijn deuren.

Bron: LUMC