Patiënten in het nieuwe Reinier de Graaf kunnen naar eigen wens de zonwering bedienen. Zo maken we hun ziekenhuisverblijf nét wat comfortabeler.
De nieuwe zonwering kwam er niet zomaar. De wensen waren duidelijk: meer comfort voor patiënten, energiebesparing en duurzaamheid. Maar dat is makkelijker bedacht dan gevonden. Louis de Pauw, manager Techniek en Vormgeving, weet hier alles van: “Een hoop wijsheid ligt in de historie. In de oude gebouwen maken we gebruik van externe zonwering. Dit had veel nadelen. Denk aan schade door harde wind, risicovol onderhoud en lawaai wanneer het waait. Geen ideale situatie.”
Inventief plan
Wat dan wel? “Na veel onderzoek viel de keuze op zonwering geïntegreerd in de ramen. In de ruimte tussen twee ramen plaatsen we elektronische jaloezieën die van afstand te bedienen zijn. Stil, isolerend en makkelijk in onderhoud. Een vooruitstrevend plan. Zo innovatief zelfs dat dit systeem nog niet eens bestond. Bouwende partij Hurks kreeg de opdracht een proefopstelling te maken. En met succes. We gebruiken deze vorm van zonwering nu voor elk raam in het nieuwe ziekenhuis,” vertelt Louis.
Comfortabel
Het belangrijkste voordeel is dat onze patiënten de zonwering op hun kamer zelf kunnen bedienen. “ Zo kan een oma de zonwering helemaal omhoog doen en zwaaien naar haar kleinkind dat zojuist op bezoek is geweest. In meerpersoonskamers zorgt de verpleging ervoor dat de zonwering naar wens is afgesteld.”